sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Rautavihtrilliä pintaan

Rautavihtrilliä pintaan niin nuorikin näyttää vanhemmalta. Rouvalla on ollut jo kauan aikaa tarkka visio millä käsitellään mökin ja saunarakennuksen hirret. Rautavihtrillillä. Hirren pitäisi tummua ajan kuluessa kauniin harmaaksi. Tilasin netistä paketin kotiin kokeeksi. Koe-eläimen rooliin joutui uusi ulkohuussi. Siihen on hyvä treenata ennen kuin menen pilaamaan lamellihirret.

Koe-eläimen kimpussa.

Kävin hakemassa Järvenpään K-raudasta Gardenan paineruiskun levitystä varten. Paineruiskulla oli helppo levittää seosta ulkohuussin pintaan. Varmuuden vuoksi sivelin vielä pintaa siveltimellä - ettei jäisi valumia ja että ainetta menisi varmasti joka paikkaan. Hankala oli hahmottaa että missä ainetta on koska seos oli melkeinpä väritöntä. Mielenkiinnolla odotan tummumista että näkee oliko tekniikka oikea vai jääkö johonkin vaaleampia länttejä.

Menomatkalla mökille käytiin taas Otavan Food Factoryssä. Matkaan jäi itse tehtyä tomaattisalsaa ja marinoitua fenkolia, savustettua possumakkaraa ja pepperonatamakkaraa sekä salamia. Otettiinpa vielä pullia, kinkkupiirakkaa ja marjapiirakkaa. K-supermarket Rokkalasta mukaan Puulan lohta ja Muhosen luomuruisleipää. Savustettiin lohi ja syötiin se varhaisperunasalaatin kanssa.

Leuhkat eväät.

Saunottiin. Tyrkättiin veteen lämpömittari. Elohopea pysähtyi näyttämään 15-16 astetta. Uitiin. Vaimo ja kuopus eniten. Seuraavalla kerralla viedään uimapatjat ja vesitramppis. Alkaa rypytalkoot.

Uitiin.

Saunajuomat kohdallaan.

Nuorin tyttömme ei uskaltautunut saunaan eikä uimaan. Seuraavana viikonloppuna on salibandyturnaus eikä halunnut riskeerata että turnaus jäisi vilustumisen vuoksi väliin. Saunomisen ja rypemisen sijaan hän seurasi elämää järvellä. Rantasipit lentelivät peräkkäin järven pintaa hipoen. Joutsenet uiskentelivat läheisen luodon ja saaren väliä. Kuikka. Peippo. Hömötiainen. Talitiainen. Lokki. Niitä hän kiikaroi ja kierteli niemeä ympäri.

Tyttö kiikaroi.

Tyttö heittää tikkaa.

Äitienpäivän aamu aukesi taas teerien pulputukseen, sekä kuikkien ja joutsenien huuteluun. Tyyni järvi. Rapistelin parvelle hakemaan kolmea lasta alas laulamaan äidille. Otettiin sitten vielä vanhin lapsista mukaan Skypellä. Saatiin kasaan kunnon kuoro. Laulettiin. Annettiin lahjat. Kortitkin. Ostin vaimolle todella seksikkäät työhousut. Grrrrr....

Melkoisen kuuma pakkaus.
Rouva laittoi työhousut jalkaan ja lähti töiden sijaan metsään etsimään korvasieniä. Ei löytynyt. Löytyi rikottuja kantoja. Hammasta purren lähdettiin taas pois. Kotiin. Lähtöaskareet keskeytyivät. Saunatuvan oveen tumpsahti jotain. Ensin luulin että joku lapsista heitti siihen jotain. Olikin lintu. Pieni lintu. Pieni pajulintu kyhjötti maassa. Oli hiukan shokissa. Varovasti nostin linnun käteen ja siinä se istuskeli aikansa ja selventeli ajatuksiaan. 

Vein pikkuisen lopulta metsän reunaan kun oli havaittavissa piristymistä. Jalat tuntuivat olevan kunnossa. Pyrähti parikymmentä senttiä läheiselle oksalla ja jäi siihen istuksimaan. Siivetkin toimi. Oli siinä samalla oksalla vielä kymmenenkin minuutin kuluttua. Ennen lähtöämme oli sitten kuitenkin lähtenyt jonnekin. Toivottavasti palasi ehjänä arkirutiinien pariin.

Kannolle kyytiä.
Lintu huilaa.
= = = = =