sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Rautavihtrilli - toinen näytös

Hanhiniemelle yksin. Tämä viikonloppu oli tarkoitus viettää "poikain" kanssa Savonlinnassa laatulätkää pelaten. Perinteeksi on muodostunut, että toukokuussa vanhat sapkolaiset kalistelevat sarviaan Tanhuvaaran jäähallissa ja illalla sitten ehkä hiukan kilistellään. Miniturnaukseen kokoontuu sapkolaisia kiekkotaikureita ikäluokista: 1968, 1969, 1970 ja 1972. Laatulätkää. Viivelähtöjä. Kiekkokontrollia. PAPP. 

Saunassa sitten väritetään. Samat jutut vuodesta toiseen saavat aina uudestaan ja uudestaan hiukan enemmän väriä pintaan. Vuodesta toiseen värit muuttuvat värikkäimmiksi ja viivojen sisällä ei pysytä sitten lainkaan.

En siis mennyt. Trophystä pitää nyt sitten jengin taistella ilman minua. Periaatteessa jengi ei kyllä menettänyt kuin maksumiehen - nyt turnausmaksun maksajia on yksi vähemmän. Pelillistä lisäarvoa minusta ei olisi ollut. En mennyt koska tontille piti päästä. Hiukan alkaa stressaamaan hirsien käsittely. Viime syksynä tontille tulleet ja pystytetyt käsittelemättömät hirret alkavat aika nopeasti saada pintaansa homepisteitä. Haluan nuo pisteet pois mielestäni ja käsittelyt käyntiin.

Koska rouva oli buukannut itselleen muita menoja ajelin Hanhiniemeen yksikseni. En ottanut pentujakaan mukaan. Ei olisi minusta heidän kanssa seurustelemaan. Lattiavalut oli tehty mökkiin. Alkaa silläkin saralla tapahtua. 



Ilta-auringossa aloin levittelemään muoveja ikkunoiden ja ovien päälle. Sokkelit suojasin myös. Katsoin mökistä tietyn kokonaisuuden minkä saisin itse tehtyä viikonlopun aikana siten että ehdin katsomaan Suomen välierämatsin. Ei se kokonaisuus isolta vaikuttanut - mutta jotakin saa tehtyä ja hiukan mielenrauhaakin kun homma on alulla. Toisaalta myös, koska lattiavalu on tehty niin ei voi kaikkia aukkoja teipata umpeen, muuten ei kosteus pääse pois.

Teippailin ikkunoita ja ovia suojaan. Hiukan huolettaa se, että kuinka rautavihtrilli valuu ikkunoiden ja ovien päälle teippauksista huolimatta. Ulkohuussiin tein testikäsittelyn ja siinä tein selkeästi yhden virheen. 

Tein huuhtelun viikon päästä käsittelystä (pintaan oli kertynyt valkoisia jäämiä - suoloja?). Virhe oli siinä, että tietenkin olin mennyt jo ottamaan sokkeli- ja ikkunasuojat pois. Kun suihkutin huuhteluvettä pinnoille niin ainetta meni jonkin verran ikkunankarmiin ja värjäsi sitä. Ei paljoa - mutta sen verran että otti päähän. Oppirahat. Nyt aion mökin kanssa edetä siten, että teen käsittelyn ja jätän suojamuovit joksikin aikaa paikalleen. Huuhtelen seinät esim. viikon päästä ja sitten vasta suojamuovit pois. Täytyy vain toivoa että huuhtelua ei tarvitsisi uusia.

Sain toisen päädyn ja alun toista sivua muovitettua. Huuhtelin seiniä vedellä pois pölystä ja puruista. Samalla sitten näki että falskaako suojaus jostakin. Huomasin että ainakin jonkin verran sokkeli kastui. Toisaalta sokkelin voi slammata uudelleen ja toisaalta sokkelit tulevat jäämään terassien alle piiloon. Ikkunoissa ja ovessa en havainnut vuotoa - toivottavasti en havaitse myöhemminkään.



Aika kauan meni noiden muutamankin lasipinnan suojaamisessa aikaa. Pääsin saunan lämmitykseen vasta 21:15. Olisihan tulen toki voinut tehdä urakan aikanakin, mutta satavarmasti olisin unohtanut lisätä puita. 

Iso kiuas lämpenee hitaasti. Pääsin saunaan vasta puoli yhdentoista aikoihin. Tunnin jaksoin löylytellä. Iltapalaksi Muhosen luomuruisleipää ja kyytipojaksi napsu Napue+tonic yhdistelmää ja iPadiltä NHL - matsia. Uni.

Perjantai. Ilta.

Lauantai. Aamu.

Ei pitäny sataa. Olin budjetoinut lauantain varsinaiseksi käsittelypäiväksi. Perjantaina säätiedotus alkoi näyttämään sadetta lauantaiksi. Aamulla pystyi ikkunasta vilkaisemalla toteamaan että säätiedotus oli oikeassa. Ei ole harmainta aavistusta että voiko rautavihtrillikäsittelyn tehdä tihkusateessa. Tuulee myös. Jätän väliin. Teen kuitenkin esivalmisteluja että pääsen sitten heti hommiin kun tuuli tyyntyy ja sade lakkaa. 

Siirsin telineet paikalleen ja mittailin pieniin pakastepusseihin aina kuhunkin 200 grammaa rautasulfaattia. Tuo määrä sekoitetaan litraan kuumaa vettä. Tämä on siis paketista napattu sekoitussuhde. Netistä olen lukenut joistakin blogeista noista sekoitussuhteista (veden ja rautasulfaatin) ja miten jotkut ovat ansiokkaasti kokeilleet erilaisia sekoitussuhteita. 


Harkitsin pitkään että käytän paketissa mainittua 200g per litra (2kg/10 litraa) sekoitussuhdetta, mutta tein kuitenkin niin, että käytin tuota 100g per litra suhdetta. Eli yksi valmiiksi mittaamani 200g pussukka per 2 litraa vettä. Etukäteen annospussien mittaamiseen vinkin sain blogista "Monosilla".

Tämä keskeneräisyys on rankkaa. On vaan tultava toimeen. Pihalla on niin paljon kaikkea tauhkaa joka ei sinne kuulu. Tämä vuosi menee siihen että saadaan mökki valmiiksi ja ensi vuonna sitten terassit ja muut piha-alueet. Kantelin sateessa harkkoja pois saunan oven vierestä. Aika reippaasti niitä oli ostettukin. Saunan väliseinä sekä suihkutila noista tehtiin. Arviolta 2/3 ostetusta määrästä jäi yli. Voin myydä. Ostakaa pois. En taida itse tarvita.

Harkkoja.
Mökille ei tule televisiota mutta antennijohdot vedetään kuitenkin valmiiksi (siltä varalta että mieli joskus muuttuu). Säännöt on tehty kierrettäviksi. Katsoin iPadillä DNA TV:stä Suomi vs. Venäjä. Ensimmäisellä erätauolla tyrkkäsin saunan tulille ja pitelin tulta yllä ottelun loppuun saakka. Ilma alkoi kirkastumaan ja suunnittelin, että lämmitän saunan valmiiksi, jos vaikka pääsisikin hirsiä käsittelemään. Olisi sauna valmiina. Saunassa on reilusti kuutioita ja 300 kg kiviä lämpenee hitaasti, mutta ne myös jäähtyy hitaasti. Pääsisin urakan jälkeen ainakin jälkilöylyihin.

Matsi ohi ja Suomi finaaliin. Minä tikkaille ja telineille. Ei ollut meikäläiselle mikään helppo urakka. Tuo pieni urakka. Rautavihtrilli on väritöntä eikä aina oikein näe mihin sitä on mennyt. Ravasin tikkaita ja telineitä ylös ja myös alas Gardenan 12 litran paineruisku selässä. Huppu päässä. Suojamaski. Suojalasit täysin huurussa. Sivellin liian lyhyessä jatkovarressa. Hiki. Pulssi. Kumartuessani nostamaan maahan pudonneita suojalaseja sain selkääni rautasulfaattia kun reppupaineruiskun kansi falskasi. Antaa tulla vaan. En jaksa välittää.

Parissa tunnissa sain homman tehtyä. En täysin. Seuraava aamu paljasti että paikkailtavaa jäi. En ole tyytyväinen. Uskon kuitenkin että löysin oikean rytmin ja tavan toimia. 

*****nan hirret heti käsittelyn jälkeen.

Käsittelemätön hirsi.

Käsitelty hirsi, yksi päivä käsittelystä

Käsittelyn jälkeen kuoriuduin märistä vaatteistani hyttysten naposteltavaksi. Testasin saunan. Lämmintä reilu kuusikymmentä ja kivetkin suhahtivat kutsuvasti. Menin velttoilemaan pihalle. Korjailin vähän jälkiä. Katselin CAN vs. USA -matsin loppua ja korjailin nestetasapainoa. Marsu aivasti jopa viisi kertaa ennen kuin nousin lauteille. Kivet olivat veltostuneet kuten isäntäkin ja löylyä ei oikein enää ironnut. Lämpöä oli kuitenkin vielä ja oikaisin itseni lauteille pitkin pituuttani. Olin. Vaan. 

Siirryin iltapalalle. Muohosen luomuruisleipää ja päälle PUULA-SÄRVIN OY:n savumuikkuja. Parhaita savumuikkuja mitä olen purkista syönyt. Yksi pieni napsu Napue+tonic ja sänkyyn odottamaan aamuista kolotusta.

Mies kuoriutuu.

Taistelupakkaus.

Pelätty aamukin valkeni lopulta. Ei pahoja jomotuksia. Kahvi tulille. Kävin tarkistamassa että oliko tullut eilisen urakan jäljiltä priimaa. Ei ollut. Näki selvästi ne paikat missä ei rautavihtrilli ollut käynyt. Otsalaudoissa ja räystään aluslaudoissa näkyi puutteita. Arvasin. Joutuu korjailemaan. Ensi viikonloppuna aion suihkutella pinnan kertaalleen ja paikata töhötykset - tänään en tee enää mitään. Paitsi käyn levittelemässä muovit lattiavalujen päälle ettei betoni kuivu liian nopeasti.

Kyyvesi 22.5.2016 klo 4:20
= = = = =