maanantai 29. kesäkuuta 2020

Pihakasvit

Pihatöiden viimeiset metrit. Mies. Nainen. Lapset. Kottikärryt. Lapio. Multaa. Kuorikatetta. Kivituhkaa. Paarmoja. Autania. Aurinkoa. Aurinkovoidetta. Hikeä. Vichyä. Kipua.

Laura Talo teki meille viime kesänä pihasuunnitelman. Vuosi siitä eteenpäin, eli kesällä 2020 oli suunnitelmasta toteutusvuorossa pihakasvien istuttaminen ja maisemointi. Lauran suunnitelmassa oli seuraavat kasvit:
  • Juniperus communis ´Green Carpet´, kääpiökataja 7 kpl
  • Juniperus communis ´Suecica´, pilarikataja 3 kpl
  • Pinus mugo ´Mughus´, vuorimänty 4 kpl
  • Pinus mugo ´Pumilio´, kääpiövuorimänty 14 kpl
  • Cerastium tomentosum, hopeahärkki 27 kpl
  • Festuca glauca ´Eliah Blue´, sininata 15 kpl
  • Koeleria glauca, hopeatoppo 20 kpl
  • Molinia caerulea ´Moorhexe´, siniheinä 12 kpl
  • Saxifraga arendsii ´Alba´, patjarikko 12 kpl

Noita kasveja aloin sitten jahtaamaan. Halusin logistisista syistä hankkia kaikki yhdestä paikasta. Olisi itselle helpompaa. Kertarysäyksellä kaikki tontille. Toki olin valmis itse "venymään" tarvittaessa ja ottamaan kasvit sitten vaikka kahdesta paikasta, mutta tämä venyminen sitten vain pakon edessä. 

Asioin kaiken kaikkiaan kymmenen yrityksen kanssa. Tuttuun tapaan tarjouspyyntöjä piti laittaa useaan paikkaan, koska osa yrityksistä ignooraisi meidän rahoja kuitenkin. Niin kävi tälläkin kertaa. Kolme yritystä ei vastannut lainkaan tarjouspyyntööni. Osa vastasi kertoen että heillä ei ole kaikkia tuotteita toimittaa. 

Yksi yritys vastasi että heillä on vain yksivuotisia kasveja. Tuollaista arvostan.  Vaikka ei pystytä auttamaan, niin vastataan kuitenkin jotakin. Antaa hyvän kuvan yrityksestä. Juuri nyt ei kaupalliset tiemme kohdanneet, mutta aivan varmasti jossakin vaiheessa tulen asioimaan heidän kanssaan. On nimi mielessä. Hyvässä siis.

Yksi yritys ei halunnut palvella, vaan pyysi erikseen tekemään tilauksen heidän verkkokaupastaan. Arvatkaa teinkö.
Olinko tilanteessa että minun olisi otettava kasvit usealta toimijalta? Mistään en ollut saanut sellaista tarjousta että kaikki pihakasvit tulisivat samasta paikasta. Kenelläkään ei tuntunut olevan palveluvalikoimissaan kaikkia tarvitsemiani tuotteita.

Käännyin Garden Livingin puoleen. Sieltä sain apua. Tosin, he eivät toimittaneet meille listan pihakasveja, mutta SOITTIVAT PUOLESTANI yhdelle toimijalle joka ei ollut tarjouspyyntölistallani ja selvittivät että pystyykö tämä yritys minua auttamaan. Pystyiväthän he. Garden Livingin aloitteesta sain tarjouksen pihakasveista Rahula Ranchiltä. Mikä parasta, kaikki tarvitsemani tuotteet samasta paikasta. Samana päivänä. Tontille toimitettuna.

Rahula Ranchin kanssa sovittiin, että kasvit, multa ja kuorikatteet tulevat juhannuksen jälkeen tiistaina. Niin sitten tulivatkin. Olipa helppoa. Juuri tätä hain.

Aloitin istutusurakkaan valmistautumisen siten, että ennen kasvien saapumista maalasin spraymaalilla maahan kullekin kasviryhmälle omat osionsa/alueensa. Perustuen siis pihasuunnitelmaan. Kirjoitin pahvilapulle mikä kasvi kuhunkin osioon tulee ja kuinka monta mitäkin kasvia mihinkin osioon pitäisi istuttaa. Ummikko kun olen, niin laitoinpa vielä pahvilapulle mm. istutussyvyydet ja istutusvälit. 

Tämä esivalmistelu oli hyvä oivallus, koska kun kasvit tulivat sovittuna päivänä, niin pihakasvien purkaminen lavalta omille paikoilleen oli melkoisen ripeää. Ei tarvinut enää kasvien saapuessa alkaa arpomaan että mihin mikäkin ruukku sitten kuskataan. 

Hiukan oli haasteellista sijoittaa kaikkia kasveja omille paikoilleen. Mökin päädyn istutusaluetta ei oltu tehty pihasuunnitelman mukaiseksi. Oli tehty pienempi. Osa kasveista jäikin sitten yli kun pidettiin kiinni suositelluista istutusväleistä eikä uskallettu sulloa liikaa kasveja niille varatuille alueelle.

Istuttamisen esivalmistelut.
Kasvit aseteltu omille paikoilleen. 

Piha, mökki ja luonto - värien kolmisointu.

Ryskimme menemään rouvan kanssa helteessä. Minä kaivoin kuopat ja rouva istutti kasvit. Välillä saatiin todella hyvää tulitukea perheen pienimmiltä lapsilta. Ilman minkäänlaista vastaväitettä, sekä myös oma-aloitteisesti, pienet puuhasivat meidän kanssa. Iso apu, "pienet" lapset.

Lämpömittari kävi kuumana kuin Hannu Jortikka erotuomareille. Lapio siirsi taukoamatta hiekkaa sivuun ja istutuskuoppa toisensa jälkeen ilmestyi mökin päätyyn. Meininki oli kuin vanhassa Stop-pastillin mainoksessa. Ainakin itse itseni siihen mainokseen, mainoksen lapiohahmoksi kuvittelin.

Rouva ja tytär painoi multaa kuoppaan ja pihakasvia perään. Me "miehet" heiluimme poskivalssia lapion kanssa. Välillä huikkaa Vichypullosta. Tapoimme paarmoja.Kaiken kaikkiaan saimme istuttelun päätökseen noin 24 tunnissa. Olin "budjetoinut" istutusurakkaan meneväksi noin kaksi päivää. Niinhän siinä sitten käytännössä menikin. Tiistaina iltapäivällä aloitettiin ja keskiviikkona iltapäivällä lopetettiin. 

Pihakasvien istuttamisen jälkeen kuorikatetta kottikärryyn ja kulkuväylien sekä istutusalueiden maisemointia. Tuo myös oli sellainen kahden päivän mittainen urakka. 

Meillä on ollut tavoitteena, että mökin väritys olisi sellainen, että mökki sulautuisi mahdollisimman hyvin ympäröivään luontoon. Mahdollisimman paljon värit luonnon omia värikarttoja mukaillen. Kulkuväyliä kun rajattiin kuorikatteella, niin huomasin, että niiden värimaailma taas puolestaan osuu oikein hyvin yksiin mökin värimaailman kanssa. Harmoniaa. Luonto, mökki ja maisemointi - kaikki samassa sävyssä.

Laitettiin myös mökkitietä kuntoon. Kuorma-autot raahasivat noin 180 000 kg soraa mökkitielle. Tuo soramäärä vastaa jotakuinkin Boeing 747-400 painoa tyhjänä. 

Viitisen vuotta erinäiset rekat ajelleet tontille, joten hiukan saanut mökkitie "kylkeensä". Nyt oli sitten aika laittaa tienpätkä kuntoon kun raskaampi liikennöinti alkaa olemaan loppumassa. Tältä erää.

Mökkitietä kuntoon.
Rahula Ranchin kuusenkerkkäjuomat.
Rahula Ranchiltä saatiin kaupan päälle kuusenkerkkäjuomia. Laitoin kylmään ja vähän unohdinkin ne sinne. Eilen sitten korkkailtiin. Oikein raikkaita olivat. Ehkä sellainen piristävä aamujuoma. 

Kaiken kaikkiaan tästä juhannuksesta ja sen jälkimainingeista jäi muistojen filminauhoille lämpimät muistot. Ei pelkästään sen vuoksi, että ilmat olivat todella mukavan helteiset, vaan senkin vuoksi, että elämässä minua on siunattu niin mukavalla perheellä. 


= = = = =