lauantai 26. lokakuuta 2019

Lattialämmitys

Eilen tarkastelin etänä kuinka mökillä menee - lämpöjen suhteen. Syksyn tullessa on hyvä hiukan alkaa tarkkailla sisälämpötiloja. Ei saa laskea lämpöä liian alas, mutta ei myöskään kannata hirsiä turhaan lämmitellä. 

Sähköurakoitsija löysi meille mökin lattialämmitystä varten yksinkertaisen ja helpon etäkäyttöliittymän ja ilmalämpöpumpun sovelluksen kautta voidaan seurailla mökin sisälämpötiloja.

RUTIINIT MÖKILTÄ LÄHDETTÄESSÄ
Asetetaan lattialämmityksen termostaatit esimerkiksi asentoon 'kolme' ja lattilaämmityksen ohjauksella laitetaan "pudotus" päälle. Pudotus kun on päällä, niin lämitys vastaa jotakuinkin sitä kuin jos termostaatit olisi asetettu asentoon 'kaksi'. Pudotus toimii sovelluksen kautta ja on kytketty mökissä wifi-pistorasiaan.

Lattialämmityksen ohjaus.


RUTIINIT MÖKILLE LÄHDETTÄESSÄ
Syksyllä ja talvella kytketään lattilämmitykset päälle (=lämpötilan pudotus pois päältä) lähtöpäivän aamuna  ja tarvittaessa ilmalämpöpumppu lämmittämään. Mikäli perillä mökki vielä tuntuisi kylmältä, niin sitten pönttöuuniin tulet ja tietty LTO takka-asentoon.


RUTIINIT KUN EI OLLA MÖKILLÄ
Seurataan ilmalämpöpumpun sovelluksesta mökin sisälämpötiloja ja reagoidaan tarvittaessa. Mökkiä ei kannata laskea liian kylmäksi, vaan tarvittaessa, varsinkin talvisin, laittaa lisälämmitystä aika ajoin päälle.

Jos näyttää siltä että mökillä on lämpötila laskemassa liian alhaiseksi, niin kytketään sovelluksella lattialämmityksen "pudotus" pois päältä jolloin lattilämmitys alkaa lämmittämään kohti termostaattiin manuaalisesti asetettua asetusta. Mikäli lisälämpöä tarvitaan, niin sitten kytketään myös ilmalämpöpumppu sovelluksesta lämmittämään.

Ilmalämpöpumpun sovellus.

Ikkunoiden U-arvot on mökissä myös hyvät. Energiataloudellisesti isojen ja jakamattomattien ikkunoiden sanotaan olevan paras valinta.

Mökissä on lattialämmitykselle viisi termostaattia, joten voidaan yksilöllisesti säätää huoneiden lattialämmityksen tehoja - makuuhuoneissa yleensä yleensä pidetään hiukan alemmalla tasolla kuin muualla. Ei myöskään ylilämmitetä mökkiä, viileämmässäkin pärjää - ei juuri yli kahdenkymmenen asteen nosteta lämpötiloja, paitsi takkatulella. Lisäksi, kun ollaan mökillä niin päiväksi voi lattialämmitystä säätää alemmaksi ja yöksi laittaa hiukan kovemmalle niin aamulla on jalalle mukavan lämmintä.

Luulen, että näillä toimenpiteillä saadaan pidettyä sähkölaskut hiukan pienempinä ja kannettua oma pieni panoksemme ilmastonmuutostaisteluun. 

Kuitenkin, käyttömukavuus säilyy hyvänä kun ei tarvitse kylmään mökkiin astella.

= = = = =