tiistai 15. lokakuuta 2019

Rosvopaisti

Pakko raapaista kasaan pari riviä. Pari riviä ruuasta. Kuten jo todettua, niin mökillä ruuan laittaminen on nautinto. Ei aikatauluja. Ei harrastuskuskauksia aikatauluahdistamassa. Hyvät olosuhteet sisällä. Kiva nuotiopaikka ulkona. 

Rakennusprojektin aikana ulkona kokkailu nuotiopaikalla on ollut antoisaa: loimulohta, rantakalaa, tikkulihaa - muutamia mainitakseni. Nyt kun keittiö on ollut valmiina jonkin aikaa, niin se helpottaa ulkona kokkailua kun voi tehdä hyvät esivalmistelut rauhassa keittiössä.

Eilen kokeiltiin millaista on tehdä rosvopaistia nuotiopaikalla. Nuotiopaikan nuotiomonttu oli hyvin pitkälle suunniteltu sitä ajatellen, että siinä tehdään sitten rosvopaistia. Nyt oli aika. Ensimmäinen kokeilu.

Aloitettiin polttamaan puita kunnon hiilloksen saamiseksi. Tietty siinä iski nälkä. Tuohon nälkään olimme varautuneet etukäteen ja rouva teki tortillataikinan sekä marinoi tikkulihat. Minä laitoin punasipulit marinoitumaan.

Tortillat paistettiin nuotiolla valurautapannussa ja lihat makkaratikuissa. Tortillat täytettiin salaatilla, punasipulilla, tikuissa paistetuilla lihoilla ja mausteeksi tujaukset chilimajoneesia. Jälkiruuaksi pullantuoksuisen rouvan leipomia pullia. Ja Bailystä. Pullaa ja Baileystä.

Hanhiniemen tortillat = Hantillat.



Hantilla.

Rouva jatkoi uraansa nuotiomaatuskana. Minä pujahdin keittiöön valmistelemaan rosvopaistia. Se olikin ollut hetken marinaadissa. Käärin marinoituneen lihan silavasuikaleisiin. Nyytin ympärille voipaperia. Sitten foliota. Lopuksi huolellisesti kostutettua sanomalehteä. Nyytti kanaverkkoon ja vielä rautalankasta kahva valmiin tuotoksen nuotiosta nostamisen helpottamiseksi.

Nyytti laitettiin nuotiomonttuun ja lapioitiin päälle hiilet ja hiekka. Pideltiin päällä taas nuotiota. Ensikertalainen oli hiukan epävarma ja hapuileva että kuinka kauan lihan tulisi olla nuotion alla tekeytymässä. Meidän tapauksessa sopivaksi ajaksi osoittautui noin tunti per 250 grammaa lihaa. 

Raapaisimme nyytin ulos kuopasta ja hätäisiä kun olimme niin unohdimme antaa sen vetäytyä noston jälkeen. Liha oli todella sopivaa, vaikkakin pieni vetäytyminen olisi tehnyt vielä paremman lopputuloksen. Ensi kerralla muistetaan.

Lihan kylkeen sitten nuotiolla foliossa kypsennettyjä juureksia (punajuuri, porkkana, lanttu). Ne jäi hiukan koviksi - olisi pitänyt uskaltaa laittaa aikaisemmin.


Paisti hiilten alla. Sitten vielä hiekka. Hiekan päälle tuli.



Ensikertalaiselle tuli oikein hyvää oppia rosvopaistin tekemisestä. Ensi kerralla varataan hiukan enemmän vielä aikaa ja laitetaan myös liha marinoitumaan vielä aikaisemmin.

= = = = =