lauantai 6. tammikuuta 2018

Mökin lattiat - valintaa

Valitsemisen sietämätön (?) vaikeus. Vai onko kuitenkaan? Ehkä ei välttämättä sietämätöntä. Vaikeaa kuitenkin. Eiku.

Vinyylilankkua on tarkoitus laittaa mökkiin. Se on ehkä ollut selkein ja helpoin valinta. Laskettiin myös hiukan auki että laitetaanko keittiökulmaukseen laattaa vs. samalla vinyylilankulla ihan koko mökki. Vinyylilankku ehkä hiukan laattaa kalliimpaa, mutta hyvän työjäljen varmistamiseksi laatoitus pitäisi antaa ulkopuolisen tehtäväksi = rahaa kävelee ovesta ulos. 

Unohdimme kuitenkin lopulta laatat ja päädyimme laittamaan vinyylilankun koko mökkiin. Yhtenäisempää noin.

Vessaan laitettiin samaa laattaa mitä saunassa ja suihkutilassa. Vessanpöntön kotelointiin samaa laattaa kuin mitä on saunalla suihkutilojen seinissä. Näin sama väriteema toistuu jonkin verran molemmissa rakennuksissa.

Kierreltiin kauppoja. Yhdessä ja erikseen. Hypisteltiin vinyylilankkujen vaihtoehtoja. Pitäisi löytää lämmin ja tunnelmallinen vaihtoehto. Seinät mökissä on tummat, toisaalta ikkunapintaa on todella paljon - tämä taas tuo ajoittain paljonkin valoa sisälle. Keittiökalusteet tulee olemaan valkoiset. Pönttöuuni on valkoinen. 

Ehkä materiaali ei saa olla liian vaalea? Ehkä materiaalin pitää olla tumma? Tuleeko liian tumma kokonaisuus jos seinät ja lattia on tummat? Pitäisikö materiaalin olla kuitenkin vaalea? Nämä kysymykset jätin rouvalle. Toki sparrasin apuna. Päätös kuitenkin täysin rouvan. Täysin. Rouva vie - minä vikisen. 

Pari palaa otettiin mukaan mallailtavaksi mökille samalla kun mentiin katsomaan valmista pönttöuunia. Pönttöuunia on aluksi lämmitettävä hiljalleen. Naputtelin kirveellä pieniä säleitä laudoista - noin puoli kourallista ja viskasin uuniin. Tuli perään. Ensimmäiset tulet. Täydellisessä pönttöuunissa. Valkoiset pienet ja hennot savut tulee piipusta ulos. Mentiin ulos katsomaan.

Poltettiin pientä tulta vielä illalla. Myös seuraavana aamuna. Hiukan puumäärää jokaisella lämmityskerralla lisäten. Noin kymmenen lämmityskerran jälkeen pitäisi voida jo polttaa pesällinen puita. Alkaa normaalikäyttö.

Ensimmäiset tulet pönttöuunissa.



Lisää tulta illalla.
Siivottiin mökkiä roskalaudoista. Siivottiin myös makuuhuoneet tavaroista. Olisi sitten helpompi aloittaa lattioiden laittaminen kun niiden aika koittaa. Kun valinta on tehty (=rouva tehnyt). 

Siivoamisen jälkeen istuttiin nuotiolle. Lunta aika reilusti. Poltettiin roskalautoja. Huikopalaksi makkaraa. Jonkun aikaa istuttiin ja saatiin hyvä hiillos aikaiseksi. 

Hiillokselle laitettiin kalanyytit. Foliossa ahvenfileitä, kesäkurpitsaa, herkkusieniä, paprikaa, suolaa, oliiviöljyä ja chilimajoneesia. Nyytit hiillokselle. Pidettiin niitä tarkoituksella hiukan liian pitkään koska tehtiin eka kertaa nyyttejä nuotiopaikalla ja haluttiin että varmasti ovat kypsiä. Tirisivät folioissaan noin 25 minuuttia. Uskoisin että 15 minuuttia olisi riittävä aika.  Hyvää. Tehdään jatkossakin. 

Pidän tällaisesta mökkeilystä. Pienet askareet ja sitten velttoilua. Velttoiltiin nuotiopaikalla parisen tuntia ja sitten saunan lämmitykseen. Saunamaatuskan yksinoikeus on lämmittää aina sauna. Rouvan terapiaa. Yksin. Saunassa. Palavan puun tuoksu. Kädessä lasi. Katse järvelle. Hiljaisuutta rikkoo puiden ritinä sekä lämpenevän kiukaan napsahtelu. Pysyn yleensä poissa jaloista. Annan tilan ja hetken.

Velttoilua nuotiopaikalla.
Kalanyytit hiilloksella.
Rouvan saunajuomat.

Vertailtiin kahta eri vaihtoehtoa kuinka ne soveltuvat seinän värin kanssa. Kuinka ne osuvat yhteen pönttöuunin kanssa. Entä miltä ne näyttävät valkoisen listan kanssa. 

Harmaa lattia näyttäisi about tältä. 

Palat vertailussa.
Vielä on valinta tekemättä. Pian se olisi tehtävä. Kuitenkin. Tammikuussa olisi tarkoitus saada makuuhuoneet valmiiksi lattioiden osalta - helmikuussa muut tilat. Huhtikuussa (alustavasti) tulee keittiökalusteet, kaapit, vessan kalusteet, parven kaiteet ja parven rappuset.

Alkaa olla loppusuora. Sisätöiden osalta.

= = = = =