perjantai 24. heinäkuuta 2015

Panen sähköä tulemaan

Jälleen kerran tontille mittailemaan ja hahmottelemaan rakennuksia ja terasseja oikeille paikoilleen. Kuinka ne asettuvat? Pitääkö kaapia kaivinkoneella vielä jostakin maata pois? Oli yllättävän hankalaa yksin mittailla - kaikki korjaamiset oli hankalia kun ei ollut kaveria mitan toisessa päässä ja piti juosta edes-takas. Rakennusten ristimittaukset eivät antaneet ihan samoja lukuja, suurimmat poikkeamat korjailin. Kunhan nyt olivat sinnepäin. Tässä nyt ei haettu vielä täysin lopullista sijoitusta, vaan vielä hahmottelua että pitääkö jostakin jotakin vielä napata pois ennen kuin harkot alkavat lennellä maahan.

 
 


Ihan en vieläkään päässyt täyteen varmuuteen terassien sijoittelusta. Iso linja on jo selkeä, mutta hiukan joutuu säveltämään joissain paikoin. Paljon ajatuksia päässä ja kävelinkin välillä kameran kanssa ottaen videokuvaa ja höpöttäen samalla ideat "nauhalle" niin voi sitten purkaa ne jossain vaiheessa paperille.

Terasseille en haluaisi kaiteita, täytyy pitää huolta että putoamiskorkeus on alle 500 mm. Toivottavasti tavoite pitää.

Tontilla oli taas maisema muuttunut. Tasoittunut merkittävästi. Parkkipaikan korkoa oli nostettu ja se oli myös jotenkin napakan oloinen. Pohjalle ilmeisesti käytetty louhinnasta tulleita kalliolohkareita ja päälle ajettu sitten hienompaa kivimursketta. Vielä siihen tulee jossain vaiheessa sepeliäkin.
 
Maisema alkaa tasoittua.
Sähköurakoitsija ja LVI-urakoitsija olivat käyneet tekemässä omia urakoitaan. LVI-urakoitsijasta on tässä yhteydessä pakko mainita, että mikäli rakennat Mikkelin-Kangasniemen ympäristöön niin vahvasti suosittelen Vesa Reinikaisen palveluita. Minulla ei ollut suosituksia LVI-urakoitsijoihin, mutta tarjouskierroksen ollessa käynnissä kiinnitin huomiota hänen asiakaslähtöiseen asenteeseensa. 
 
Kysyin paljon kysymyksiä, mutta kaikkiin sain (mielestäni) selkokielisiä vastauksia. Arvostan suuresti urakoitsijaa jonka kanssa toimiminen on luontevaa asioiden viemistä eteenpäin. Välillä itselläkin unohtuu kenen lompakosta nämä yhteislaulut maksetaan. Arvostan myös, että urakoitsija sopivasti sparraa rakennuttajan ajatusmaailmaa ja tekee rohkeasti omia ehdotuksia joilla saadaan joko järkevämpiä ratkaisuja tai kustannussäästöjä. Miksipä ei vaikka molempia. Häneltä sain myös viipymättä todistuksen vastuuvakuutuksesta. Erittäin vahva puolto.
 




Jätevesijärjestelmästä sen verran, että meille tulee WC-vesille Rotomonin umpisäiliö RM 5500 langattomalla täyttymishälyttimellä sekä ankkurointikankaalla. Harmaille vesille tulee Rotomon RM SAKO 2/1000 imeytyskenttä. Tarvitsemme myös harmaavesipumppaamon. Rotomon on kangasniemeläinen yritys. On oikein mukava suosia kotimaista innovatiivista yritystä.

Umpisäiliön paikka.
 
Olin tonttipäivän aikana kuullut jotakin kolinaa lähiseudulta. En sen kummemmin ajatellut mikä kolinan aiheutti. Varpushaukka ei ainakaan kolinasta välittänyt vaan kierteli mäntyjen ja kuusien latvoissa. Minä mittailin hiukan alempana. Hyvä tuuri sattui sään suhteen. Yhtään vesipisaraa ei tullut mittailujen aikana, mutta kun lopettelin, niin sitten alkoi ropisemaan. Ropinan yltyessä starttasin pois tontilta.

Ajelin alle kilometrin ja sitten hoksasin tuon kolinan aiheuttajan - siellä tuodaan minulle sähköä. Tai ainakin viedään kumiletkua maahan. Käännyin ympäri ja ajoin takaisin tontille. Olin unohtanut siirtää sähköyhtiön merkin tontin rajalla. Tuo merkki kuvasi sitä paikkaa johon he sähkökaapelin pään tuovat ja itse vedän siitä sitten mittarikaapille. Merkki oli viisi metriä väärässä paikassa. Tänään aamulla sitten muistin tehdä sähkösopimuksenkin. En sen kummemmin jaksanut ajatella sopimusta ja hinnoittelua - kunhan joku järkevähintainen ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus olisi voimassa niin saadaan sähköä tontille kun sen aika on.
 
Lakua.

En tiedä mitä ovat.

En tiedä mitä tällä tehdään.

Sieltä se sähkö lähtee sitten valumaan.
Poistuin toistamiseen tontilta ja löysin kaivinkoneen ja kuskin. Vaihdettiin muutama sana. Hän antoi minulle tietä ja jäi vielä urakalle. Minä lähdin ajelemaan kotiin. Kotiin kohti Tuusulaa. Vielä pieni rupattelutuokio lähinaapurin kanssa.
 
= = =