perjantai 10. heinäkuuta 2015

Louhinta

Jälleen kerran pikainen piipahdus tontilla. Tällä kertaa lähdettiin Vaasasta. Esikoinen pääsi sisään Vaasan yliopistoon lukemaan ruotsia - tuleeko hänestä sitten aineopettaja vai joku muu - sen aika näyttää. Viitisen vuotta näillä näkyminen Vaasassa. Käytiin tekemässä asuntopaperit. Vuokrattiin hänelle uusi, syyskuun alussa valmistuvasta talosta, yksiö opiskelija-asunnoksi.

Viime viikonloppuna taas juhlittiin vanhimman pojan ripillepääsyä. Komea oli nuori teiniherra juhlissaan ja jaksoi upeasti seurustella vieraiden kanssa ja olla kuvattavana. 

Vaasasta ajettiin siis Mikkelin kautta Espooseen ja siitä minä vielä kotiin Jokelaan. Tontilla oli toimintaa. Kaivinkone asetteli telaketjua paikalleen kun oli pultti mennyt poikki ja tela pois paikoiltaan. Tyynesti näytti kuski ottavan tilanteen. Minulla olisi vastaavassa tilanteessa hiki pinnassa ja painokelvotonta tekstiä ja lentäviä esineitä ilmassa. Vaihdettiin muutama sana "Fennovoiman aktivisteista" ja siirryin Jennan kanssa käppäilemään maastoon. 




Melkoinen työmaa. Saadaan kyllä olla ensi kesänä ihan hiljaa ja puhua kuiskaten että linnut uskaltavat palata takaisin. Niemen taakse hävisi tuntemattomaksi jäänyt vesilintuemo poikastensa kanssa. Pieni sammakko loikki kanervikossa karkuun. 

Tonttia valmisteltiin räjäytyksiä varten. Kanaaleihin laitetaan maanantaina vesijohdot, sähköjohdot sekä viemäriputket. Vesijohtoihin saattolämpö sitten jälkiasennuksena. Jätevesijärjestelminä on umpisäiliö ja imeytyskenttä - järjestelmät tilattu. Salaojakaivot ja -putket tilattu. yms. yms. ...€€€




On jälleen ollut ilo huomata kuinka ammattilaisten kanssa on mukava tehdä töitä. Vaasasta ajaessa poikettiin yllätysvisiitillä Reinikaisen Vesan luona Kangasniemellä (LVI-asennus ja huolto Vesa Reinikainen) ja sovittiin LVI-urakoiden ulos asennettavien tuotteiden tilaamisesta. Voinen sanoa, vaikka en hirveän musikaalinen olekaan, että kun urakoitsija ajattelee minun pientä rahapussia nimenomaan säästöjen kannalta, on se mitä parhainta musiikkia korville. Pysähdys Kangasniemellä toi mukanaan 500-700 € säästöt. Tuollaisilla säästöillä voin pysähtyä useammankin kerran.

Sähköurakoista on käyty kirjeenvaihtoa ja puheluita. Täsmennetty asioita piirustuksista kohti käytäntöä. Sähköurakat hoitaa Sähköpalvelu Juha Hänninen. Kysymyksiä sinne. Selvennyksiä tänne. Hiukan päälle täsmennyksiä. Homma etenee. Sekä Juha että Vesa ovat osoittaneet hienoa venymiskykyä. Tuli hiukan lyhyehköllä reagointiajalla toimeksiantoa että pitäisi saada putket/johdot kanaaleihin että saadaan kanaalit täytettyä. Urakoitsijat hoitivat tonttinsa hienosti ja muutaman päivän päästä hommat on jo hoidettu.





Tontille pitäisi mennä taas patsastelemaan maanantaina. Tuolloin lähtöpaikkana Turku. Tai oikeastaan Laitila.

Aloituskokous pidettiin jotakuinkin viikko sitten Mikkelissä. Siitä tehtiin asianmukainen pöytäkirja ja käytiin läpi rakentamisen eri vaiheet ja mitä asioita pitää huomioida.

On jännä huomata miten jotkut asiat etenevät kuin omalla painollaan ja asiat virtaavat eteenpäin kuin vesi Langinkoskessa keväällä. Joihinkin asioihin jää sitten taas ihan jumiin. Itse olen jumissa kiukaan ja takan kanssa. Kiuas taidettiin kyllä jo valita (huom. sanavalinnatkin tuossa paljastavat vielä pienen hapuilun) mutta takka on edelleen auki. Saunatuvan ja saunan välitilaan muurataan jossain vaiheessa ulkotakka, mutta todennäköisesti sen tekeminen jää hiukan myöhempään ajankohtaan ja huomioidaan se tässä yhteydessä vain varauksena.

Jätevesien umpisäiliön paikka.

Seuraavana tontilla tapahtuu: vesijohdot, sähköjohdot, antennikaapeli, viemäriputket maahan ja kanaalien täyttö. Rakennuspohjien täyttö louhinnasta tulevilla kiviaineksilla sekä sepelin  ajaminen - tästä sitten kohti perustuksien tekemistä. 

Tilaus perustustarvikkeista on lähtövalmiina K-raudalle. Porakaivourakoitsijan numero puhelimessa vihreän luurin painamista vaille valmis.

Mitä minä teen? Vahdin Exceliä (=budjettia). Päivitän koko ajan hintoja/kustannuksia soluihin. Merkitsen erilaisilla värikoodeilla kuluja: arviot, täsmälliset arviot, toteutuneet. Saan helposti havainnon siitä, että mitkä kulut ovat vielä auki ja mitkä vahvistuneet. Tällä hetkellä ollaan budjetissa, mutta edelleen on painetta kustannuskuriin - 5 % säästö arvioiduissa kokonaiskuluissa on huipputavoite, budjetissa pysyminen varsinainen tavoite. 

(kaikki kuvat: (c) Jenna Astikainen)