keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Rauhallista Joulua

Hyvää ja Oikein Rauhallista Joulua kaikille. Nyt on sopivat pyhät kaikkien levätä hiukan. Hanhiniemikin on saanut levätä jopa kahtena viikonloppuna peräkkäin - ilman vieraita. Keväällä sitten riittänee suhinaa tontilla - mikäli kaikki etenee suotuisissa tuulissa. Pari päivää sitten sain vastaavalta mestarilta budjettiluonnoksen. Auttoi hyvinkin merkittävästi minua hahmottamaan (taas kerran) kokonaisuutta. 

Kuten varmaan selväksi on tullut, niin koko rakennusalan terminologia ja prosessit ovat olleet aika vieraita minulle. Muistan niitä hetkiä kun rouvan kanssa saunassa rakentamista sparrattiin että mitä pitää missäkin vaiheessa tehdä - hirveästi ajatuksia päässä, mutta sitä ajatusten tornadoa oli vaikea pysäyttää ja pysähtyä jäsentelemään ajatuksia. Jotenkin siitä lokeroinnista on vaan hyvien kontaktien avulla selviydytty. Aluksi ne hyvät kontaktit tarkoittivat vain Googlea. Periaatteena alusta saakka on ollut, että selvitän asioita ja taustoja niin paljon kuin mahdollista - varmistan, tuplavarmistan.

Ulospäin varmistelu voi vaikuttaa epäröinniltä, sitäkin se ehkä on, mutta taustalla on halu pitää projekti niin varmoissa käsissä kuin se vain tällä kokemuksella on mahdollista. Yllätysten määrä pitää saada minimoitua. 
Näkymiä keväältä 2014.
Keväällä vielä ajeltiin ympäri Suomea ja kierreltiin tontteja. Tai oikeammin rouva ajoi ja minä istuin apukuskin paikalla ja tavasin kohdekuntien rakennusjärjestyksiä. Ensi maanantaina tavataan taas arkkitehti jatkoluonnosten merkeissä. Käsitykseni mukaan nähdään jo jopa 3D-kuvia. Vaikka raha-asiat kulkevat koko ajan ajatuksissa mukana, niin aika leveällä pensselillä tässä on vedelty suunnitelmien suhteen. Olemme piakkoin siinä selkeässä taitekohdassa, että projekti alkaa muodostua enemmän ja enemmän keskusteluksi rahasta. Tinkimiseksi. Tinkimiseksi sekä hinnoista että unelmista. On tunnistettava ne unelmat joista ei tingitä ja sitten taas ne joista annetaan periksi.

Tavoitteena on viettää Joulu 2015 Hanhiniemessä. Tästäkin olen valmis tinkimään jos sillä vain turvataan projektin vieminen maaliin onnistuneesti. Uskon kuitenkin että tuo tavoite on edelleen realistinen. 

Vaimo tekee yleensä sellaisia 50h työviikkoja. Ehkä kyllästymiseen saakka on toisteltu arki-iltojen tuntien vähyyttä. Mökille tätä kiirettä ei viedä missään olosuhteissa. Kaikkea projektiin kuuluvaa ei saada tehtyä kerralla, se on jo nyt varmaa. Jotakin pientä jää vielä tuleville 1-3 vuodelle. Pääsääntö kuitenkin on, että mitään ylimääräistä nikkarointia ja kunnostelua ei mökillä tehdä. Ollaan ja tehdään jotakin yhdessä. Vaikkapa ruokaa. 

Eilen valmistelin lisukkeita joulupöytään. Oli todella mukavaa. Ruuanlaitto on todella mahtavaa kun sitä saa rauhassa tehdä. Hyvin valmistellen. Ilman aikataulupaineita (esim. ruuan pitää olla valmiina puolen tunnin päästä ettei muksujen ruokailu ole liian lähellä harjoituksia).

Etikkaiset herkkusienet kinkun kylkeen.

Jouluiset punasipulit. Kinkun kaveriksi tämäkin.

Tätä kirjoittaessa kaksi pienintä nousi juuri vuoteesta. Alkaa Joulupukin Kuuma linja. Rouva katosi pakkaseen ja töihin jo klo 5:56. Tulee onneksi kotiin reilun kuuden tunnin päästä. Joulupuurolle. Siitä hetkestä viimeistään alkaa rauhoittuminen. Slow Joulu. Lapset tietty käyvät kierroksilla kun joulupukkia odottavat. Mihinhän aikaan se meille ehtii? Hyvää ja Rauhallista Joulua kaikille teille...!

Kirjeitä Joulupukille.

= = = = =