tiistai 2. joulukuuta 2014

Projektin välitilinpäätös - vol 1.

Tässä vaiheessa on hyvä istahtaa alas ja tiivistää omat tuntemukset ja tapahtumat. Rattaat ovat pyörineet leppoisaa vauhtia. Rahaakin kulunut. Kovinkaan paljoa näkyvää ei olla vielä maastossa saatu aikaan.

TONTIN ETSINTÄ
Tätä siis työstettiin noin vajaan vuoden ajan. Ensimmäinen tonttikäynti oli syksyllä 2013 ja sitä ennen jo netistä etsitty. Netistä tontteja katsottiin joka päivä useilta eri sivustoilta. Varsinaiset tonttiajelut painottuivat sitten kevääseen/kesään 2014. Katsoimme aina sekä tontin hintaa että sähkösopimuksen hintaa - näin saimme tonttien hinnat jotakuinkin samalle viivalle. Laadusta emme halunneet tinkiä, tontin piti tuottaa selkeä kiinnostus heti sinne mentäessä.

OMIA SELVITYKSIÄ TONTISTA
Ostamastamme tontista teimme etukäteen monenlaisia selvityksiä, mm.
(tässä siis vain muutamia malliksi)
- kunnan rakennusmääräykset
- kaava
- kiinteistörekisteri
- veden laatu
Netistä etsittiin tietoa monista eri lähteistä esim. onko tulossa tuotantolaitoksia järven äärelle tai läheisyyteen, tutkittiin veden laadun mittaustuloksia, soitin ELY-keskukseen ja jopa yhdelle paikalliselle kalastusasioista vastaavalle. Vettä myös nuuskittiin, maisteltiin ja siinä uitiin.

RAHOITUSNEUVOTTELUT
Käytiin kahden pankin kanssa ja oikein hyvässä hengessä.

MÄÄRÄALAN MERKITSEMINEN MAASTOON
Myyjän ja välittäjän kanssa kävelimme tontilla ja merkitsimme tontin rajoja. Välittäjä piirsi karttaversion tulevan kauppakirjan liitteeksi.

ULKOPUOLISEN MIELIPIDE TONTILLE RAKENTAMISESTA
Olimme hyvinkin innostuneita tontin ostamisesta vaikka tontin ja kodin välimatka ylitti ennakkoon asettamamme kipurajan (200 km). Innostuksen keskellä sitä usein yrittää itselleen perustella mustan valkoiseksi joten halusimme saada tontista vielä ulkopuolisen mielipiteen. Lähinnä teknisistä asioista - kuinka tontti soveltuu rakentamiseen. Emme teettäneet pohjatutkimusta tässä yhteydessä vaan luotimme sukulaisen (=ammattilaisen) arvioon asiassa. Tämä osui oikeaan koska myöhemmin perustussuunnittelijammekin totesi että maastoon on hyvä rakentaa ja pohjatutkimusta ei tarvitsisi välttämättä tehdä.

KAUPPAKIRJALUONNOS JA OMAT EHDOT
Välittäjä teki kauppakirjasta luonnoksen ja sen luimme erittäin tarkasti. Kauppakirjaan kirjattiin pyynnöstämme kaksi purkupykälää. Kumpikaan purkupykälä ei ole vielä rauennut ja näissä on yksi syy miksi "rakennusrähinä" ei ole vielä päällä. Ostajan riskillä olemme kuitenkin tehneet pienehköjä investointeja. Nämä ovat pääasiassa sellaisia jotka voimme tarvittaessa siirtää seuraavaan kohteeseen, mikäli purkupykälää joutuisimme käyttämään. Purkupykälien käyttäminen on koko ajan vaikuttanut erittäin epätodennäköiseltä, mutta halusimme turvata selustamme. Luetutimme kauppakirjan luonnoksen myös ulkopuolisella.

KUNNAN DOKUMENTTI ETUOSTO-OIKEUDESTA
Kunnalla on etuosto-oikeus mikäli tontin koko ylittää 5000m2. Välittäjä hommasi dokumentin että kunta ei tätä oikeuttaan aio käyttää. Minä sitten unohdin tämän liitteen toimittaa pankille lainhuutoa varten - joten lainhuutopaperit saivat hiukan ylimääräistä happea kolmen kuukauden ajan (tuossa ajassa kunnan on ilmoitettava aikooko etuosto-oikeuttaan käyttää). Eli hankittu paperi oli osittain turha - ainostaan me itse tiesimme että kunnan etuostoa ei tarvitse jännittää.

KAUPPAKIRJAN ALLEKIRJOITUS
Allekirjoitus Mikkelissä myyjän pankissa. Pankkimme oli antanut tarkat ohjeet myyjän pankille kuinka toimia. Tässä yhteydessä hyvä myös tarkistaa että pankki vapauttaa mahdolliset kiinnitykset rasittamasta ostettavaa määräalaa. Paikalla:
- kaupanvahvistaja, 
- myyjän pankin yhteyshenkilö,
- välittäjä, 
- myyjä ja 
- ostajat
Materiaaleina mm:
- kauppakirja
- kartta tontin rajoista
- dokumentti että kunta ei käytä etuosto-oikeuttaan
Kauppakahvit sitten hörpittiin Mikkelin torilla.

ARKKITEHDIN VALINTA
Lähestulkoon haasteellisuudessaan yhtä hankalaa kuin mitä tontin etsintä oli. Haettiin koko ajan sopivinta - ei välttämättä halvinta. Toisaalta mottona oli: "halvin ei välttämättä ole paras, mutta voi yhtä hyvin ollakin". Haettiin sellaista arkkitehtia joka pystyy tuomaan projektille varmuutta. Haettiin henkilöä joka uskaltaa ehdottaa jotakin meidän näkemystemme tueksi/lisäksi/vaihtoehdoksi. Emme etsineet vain piirtäjää. Haimme myös henkilökemiaa. 

Laitoimme useita tarjouspyyntöjä. Joitakin arkkitehteja tapasimme henkilökohtaisesti ja joitakin haastattelimme puhelimitse. Joidenkin kanssa asiat jäivät sähköposteihin. Tähän mennessä uskallan väittää että löysimme meille sopivan.

PÄÄSUUNNITTELIJA
Sovimme arkkitehdin kanssa että hän toimii projektissa pääsuunnittelijana rakennusluvan saamiseen saakka. Tästä eteenpäin viestikapula vaihtuu vastaavalle työnjohtajalle.

ALUSTAVAT LUONNOKSET JA TONTTIKÄYNTI ARKKITEHDIN KANSSA
Arkkitehtimme toimintamalli on sellainen, että hän kerää ensin meidän toiveet ja kirjaa ne ylös. Tapaamisemme perusteella tekee luonnoksen/luonnoksia. Näiden valmistuttua ne katselmoidaan ja sovitellaan tonttikäynnin yhteydessä maastoon. Luonnoksista valittiin toinen jatkoon ja sitä on kommentoitu. Saunaa ei ole vielä ehditty kommentoida.

PERUSTUSSUUNNITTELU
Tällainen termi minulta oli mennyt kokonaan ohi. Tällainen pieni ja vähäpätöinen seikka. Sain tähän suositukset arkkitehdilta ja tapasin perustussunnittelijan tontilla. Hän tarkasti tontin ja teki tarjouksen perustussuunnittelusta, sekä vastaavan työnjohdon tehtävistä että rakennusvaiheen pääsuunnittelijan tehtävistä. Hän myös suositteli tontin vaaittamista.

VAAITUS
Jälleen täysin uusi asia minulle, mutta päädyin uskomaan että olisi todellakin tarpeellinen tehdä. Tämä tilattu ja tätä kirjoittaessa se tehtäneen parin päivän sisään.

POHJATUTKIMUS
Tätä ei siis päädytty tekemään. Kaksi ammattilaista oli sitä mieltä että ei tarvitsisi.

VASTAAVA TYÖNJOHTAJA
Tarvitsemme tähän todella vankan ammattilaisen ajamaan etujamme ja varmistamaan että kaikki mahdolliset asiat tulee huomioitua. Tarvitsemme jonkun ulkopuolisen pitämään ohjat käsissään ja raportoimaan meille. Urakoitsijoiden kilpailutuksessa suuri rooli - paikallistuntemuksenkin myötä. Tätä kirjoittaessa yhden ehdokkaan sopimusluonnos on pöydällä ja täsmentäviä kommentteja laitettu paluupostilla. Ulkopuolisen kommentit sopimusluonnokseen jo saatu.

LOHKOMINEN
Maanmittauslaitoksen paperit tulivat eilen. Täytän ennakkokyselyn ja laitan postiin. Sitten vain odotellaan kutsua lohkomiskokoukseen ja maastokäynnille. Kyllä - tässä vaiheessa "Hanhiniemestä" tulee sitten virallisesti Hanhiniemi.
= = = = =
"Hanhiniemestä" tulee pian Hanhiniemi.

Kaiken kaikkiaan projektin saaminen tähän pisteeseen on edellyttänyt ummikolta paljon kysymyksiä ja selvittelyjä. Päätä on raavittu moneen otteeseen. Välillä on kieltämättä ollut hyvinkin hölmö olo. Jälkikäteen ajatellen moni kysymys olisi saanut jäädä esittämättä, moni kysymys pitänyt muotoilla toisin. Paljon tullut selviteltyä tarpeetonta tietoa, paljon saanut oppia ja paljon jäänyt oppimatta.

Uutta on kuitenkin opittu ja uusia asioita tehty. Kannan työkseni läppäriä. Ennen tätä mökkiprojektia en ollut kantanut taikka käyttänyt raivaussahaa tai moottorisahaa. Moottorisahani on hiukan pieni ja tällä sahauskokemuksella olen isommat puut jättänyt suosiolla ammattilaiselle. Olen vain raivaillut paikkoja että on sitten helpompi metsuroida kun pienemmät puut ja risut on tieltä pois.

Uskon kuitenkin, että projekti on edennyt hyvien tuulien alla. Omat fiilikset ainakin on hyvät. Ajatukset kulkevat väistämättä aina tulevaisuuteen ja siihen, että mitä sitten tehdään kun mökki ja sauna viimein valmistuu. Kuinka vain nautitaan olostamme. Yhteisestä ajasta perheen kanssa. Nautimme helteistä. Nautimme sateista ja myrskyistä. Nautimme pakkasesta. Nautimme lumesta. Nautimme lumen sulamisesta. Nautimme. Nautimme hiljaisuudesta. Nautimme elämästä ympärillämme. Nautimme luonnon tarjoamista elämyksistä ja nautimme moottoriveneen äänistä järvellä.

Vuodenajat vaihtuu - Hanhiniemi pysyy.

Hanhiniemi tarjoaa aina parastaan.

Pyrimme saamaan mökin sellaiseksi, että siellä oleva aika valjastetaan vain siellä olemiseen. Ajaksi perheen kesken. Ajaksi vieraita varten. Vain tarpeelliset ylläpitoon liittyvät asiat hoidetaan. Sitten kun on taas paukkuja ja vapaaehtoista intoa, sitten jatketaan projektia ja rakennetaan sitä mitä olemme oppineet sinne kaipaamaan.

Viikot ovat olleet raskaita. Rouva tekee viikossa vähintään 50h töitä. Viikoittain suunnitellaan lasten harrastuskuskaukset ja mihin milloinkin mennään - kuka vie ja tuo ja ketä ja mitä. Vain kahtena lauantaina olen ollut poissa tontilta kauppakirjan allekirjoituksen jälkeen. 

Raskasta on ollut siksikin, että tonttikäynnit ovat minulle aika rankkoja. Käyn salilla 1-3 kertaa viikossa, mutta silti tuo hyötyliikunta tontilla on sellaista että sykemittarin lukuja en viitsi tässä yhteydessä mainita. Saunassa on kipunoivia lihaksia lääkitty. Toisaalta sitten taas tuo raskaus ei aina tunnu raskaudelta. Se tunne häipyy toisen tunteen alle, sen tunteen joka tulee kun saa joka hetki mökin lähemmäksi valmistumista.
= = =