lauantai 28. marraskuuta 2020

166 päivää

Tuli tänään kuluneeksi 166 päivää. Aika randomilta kuulostava luku. Ei perustu mihinkään ihmeelliseen laskukaavaan - kunhan vain on. Pelkkä luku. Vai onko kuitenkaan?

Minulle luvulla 166 on merkitystä. Se merkkaa niitä päiviä joita on kulunut Hanhiniemen lopputarkastuksesta. Lukuhan toki kasvaa koko ajan, samaa tahtia kasvaa "tatti" otsassani. Myös stressitasoni kasvaa. Veri kulkee suonissa kohisten. Sen kuulen.

Tuo luku 166 merkkaa myös sitä, että kuinka monta päivää on kulunut lopputarkastuksesta ja kuinka monta päivää on kestänyt että viranomainen ei ole hoitanut omia tehtäviään.

Äkkinäinen olisi polttanut pinnansa jo nopeammin. Minä olen eiliseen saakka tyytynyt kyselemään vastavaalta mestariltani että "onko normaalia että lopputarkastuksen jälkeen asioiden käsittely kestää näin kauan". Olo on ollut kuin papukaijalla ja toistellut kuukaudesta toiseen samoja lauseita. Vastaava mestarini on kuunnellut jankutustani ja ollut rakennusvalvontaan yhteydessä. Toistuvasti. Eiköhän se siitä. Ei se siitä.

Lopputarkastuksen jälkeen kesä meni, syksy tuli ja sain vastaavalta mestariltani 15.9.2020 infoa että "Eero (nimi muutettu) lupasi laittaa kaikki kuntoon. "Eero" on siis kunnan rakennustarkastaja. 

20.10.2020 kyselin vastaavalta mestariltani että onko normaalia että tässä prosessissa kestää näin kauan. Eipä pitäsi kestää. "Eerolle" meni taas muistutusta että tässä maailmassa on myös pieni ja vaatimaton rakennuttaja joka mitä nöyrimmin toivoisi viranomaisen pientä hetkeä osakseen - ainakin että lopputarkastuksen paperityöt suoritettaisiin kunnan puolesta kuntoon.

2.11.2020 "Eeroa" muistuteltiin taas.

3.11.2020 tulikin tieotoa että "Eeron" puolesta kaikki on kunnossa mutta... kunnan LVI-tarkastaja haluaa nähdä kohteen. Ok. Järjestetään taas. Tapaaminen. Tontilla. Eihän kai tätä tarkastusta aikaisemmin olisi voinut suorittaa? Piti kai jostain syystä odotella 4,5 kuukautta varsinaisen lopputarkastuksen jälkeen. Mistäpä minä näitä tiedän - ummikko rakennuttaja. Jäin käsitykseen, että ei ollut tietoa tarkastettavasta kohteesta välitetty ko. tarkastajalle. Sattuuhan näitä. Tuokin vain välikäden kautta kuultu käsitykseni.

13.11.2020 pidettiin LVI- tarkastus ja samana päivänä asiat oli hyväksytty ja asiat kirjattu kunnossa olevaksi. Todella nopeaa toimintaa kunnan LVI-tarkastajalta. Ripeää ja joustavaa. Tällaiset kokemukset minulla oli myös kunnan toiminnasta silloin kun rakennuslupaa hain.

Tuon LVI-tarkastuksen jälkeen ajattelin, että pakkohan homman on nyt edetä ripeästi kun "Eeron" puolesta kaikki on kunnossa ja LVI-tarkastuskin meni ripeästi hyväksyntään. Vaan väärinpä ajattelin.

26.11.2020 Alkoi ottaa jo huolella päähän. Takana 164 päivää lopputarkastuksesta. Olin taas yhteydessä vastaavaan mestariini.

27.11.2020 "Eero" lupasi tänään laittaa paperit kuntoon. Arvatkaa tuliko paperit kuntoon

27.11.2020 Lähestyin illalla kunnan toista virka-/luottamusmiestä. Katsotaan tuottaako se tulosta. Saisinko sitä kautta apua? Hitusen taas optimismi valtaa mieltä.

Odotellessa voi vaikka kahvit kiehauttaa.

= = = = =

Miksi tämä Mikkelin kunnan hidas lopputarkastus saa otsasuoneni sykkimään? Onko tästäkin pakko stressata? Ei ehkä pakko, mutta stressaanpa nyt kuitenkin. Perustellaanpa myös. 

VAIKUTUS MUIHIN HANKKEISIINI

Viisi vuotta rakennettiin mökkiä ja nyt pitäisi alkaa kotona tekemään pikkuremonttia. Mökki tehtiin lainarahalla, myös kodin remontti tullaan tekemään lainarahalla. Jos hiukan on kykyä katsoa asioita seuraavan askeleen päähän, niin voinee arvata kuinka pankkini suhtautuu siihen, että menen leuka rinnassa pyytämään lisää rahaa, tällä kertaa kodin remontoimiseen - mutta edellinenkään projektini ei ole valmiina. Mikä ei ole virallista, ei ole virallista.

Kotona tullaan tekemään remontti mm. kylpyhuoneessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kylpyhuone on poissa pelistä 2-3 viikkoa. Tämä tarkoittaa sitä, että kotona asuminen on tuona aikana hankalaa. Tämä tarkoittaa sitä, että remontti on tehtävä silloin kun voimme viettää ajan jossakin muualla (mökillä). Tämä tarkoittaa sitten sitä, että ajankohdaksi on valittava kesä (ja kesäloma). Tämä tarkoittaa tarkkaa aikatauluttamista. Tämä tarkoittaa sitä, että hyviä tekijöitä ja heidän aikatauluja tulisi alkaa jo nyt varailemaan.

Tämä loukkaa mitä suuremmissa määrin minun oikeustajuani ja -turvaani.

PROJEKTIN PÄÄTTÄMISEN RAUHA

Projektit alkaa ja projektit päättyvät. Projektin virallisella päättämisellä on se merkitys, että voidaan katsoa saatiinko aikaan se, mikä projektissa oli tarkoitus. Yrityselämässä myös projektin kustannuspaikka suljetaan. Kuluja ei enää tule.

Minun ajatusmaailmassa, vielä keskeneräinen mökkiprojekti, jota ei ole virallisesti viranomaisen toimesta hyväksytty, tarkoittaa sitä että projekti ei ole valmis. 

Valmistumaton projekti saattaa tarkoittaa myös lisäkuluja. Vielä on siis  teoreettinen mahdollisuus, että rakennuttajan on tehtävä lisäinvestointeja. Mikä ei ole virallista, se ei ole virallista.

KORKKAUS

Oikeusturvaani loukkaa myös se, että en ole päässyt korkkaamaan projektin tultua viimein viralliseen päätökseensä. Mikä ei ole virallista, ei ole virallista.

= = = = =

Perinteisesti olemme aina ensimmäisenä adventtina sytyttäneet joulun ensimmäisen kynttilän ja lapset kirjoittaneet joulupukille. Kirjoitanpa tällä kertaa minäkin. Toiveeni taidatte arvata.