sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Nuotiopäivä ja seljanka

Pikkuflunssa. Päästiin kuitenkin karkaamaan mökille kahdestaan. Perjantai peruskaavan mukaan: nachovuoka uuniin ja saunamaatuska saunaa lämmittämään. Sauna. Poreet. Kuplat. Blacklist. Kello karkasi aikaan 03:15 ennen kuin laskimme Raymond Reddingtonin ja Elizabeth Keenin taas tauolle. Mökille ei tule telkkaria (vaikka antennijohdotkin vedetty varuiksi) mutta jotenkin mökillä on kiva katsella Netflixiä läppärillä saunan jälkeen - nimenomaan juuri tuota Blacklistiä katsotaan.

Luonnollisesti tuhina makuuhuoneessa lauantaina jatkui pitkälle aamupäivään. Hiukan kyllä jo kolistelin/rapistelin aamupalaa tarkoituksella hiukan kovemmin että saisin kaverin makkarista hereille, mutta herättää en raaskinut. Viimein alkoi olla sellaista liikehdintää havaittavissa että saan aamupalaseuraa. Aamupalaa syödessä katsottiin harmaapäätikan ja tiaisten ruokailua talipötköllä.

Vatsat kuperina sohvaannuttiin hetkeksi. Vain hetkeksi. Aloiteltiin (liha)seljankan valmistelut. Pilkottiin lihat ja vihannekset sekä kerättiin kaikki ainekset valmiiksi. Nuotio päälle. Kolmisen tuntia istuksittiin nuotiolla.

Se seljanka. Se nousi kyllä nuotioruokien eliittiin. Ohittaa loimulohen sekä perinteisen rantakalankin (muikuista). Hienoisesti, mutta ohi menee.

Laitan tähän nyt summittaisen ohjeen kuinka tehtiin. Pataan kuutioituja porkkanoita, purjoa ja perunoita (selleriäkin voisi olla). Kaalia laitettiin jonkin verran. Hetki pyöriteltiin niitä padan pohjalla oliiviöljyssä ja lisättiin ylikypsää palvikinkkua. Sitten tomaattimurskaa  (plus tomaattipyrettä), suolakurkkujen lientä, liha- ja kasvisliemikuutiot sekä vettä ja suolaa ja sokeria. Hiljalleen kiehuteltiin vähän vajaa tunti. Lopussa sitten joukkoon suolakurkkuja ja kapriksia. Kuppiin ja toki smetanaa päälle. Vot.



Seljanka ja smetanatäplä.

Nokipannukahvi ja jälkiruokajuoma.

Jälkiruuaksi nokipannukahvit ja Bailey'stä muutama pikkukuksallinen. Pullaakin oli. Rouvan leipomaa. Kuksien tiskaaminen jäi taas mun harteille. Aamulla sitten hartioita jomottikin. Ei kuitenkaan päätä. Tiski- ja huuhteluaineena Stolichnayaa tällä kertaa kun en jaksanut konjakkia hakea saunatuvasta.

Jos nyt tulisi kovat pakkaset, niin järvi jäätyisi tasaiseksi jäämatoksi. Luistimet jalkaan ja luistelemaan. Mutta eipä taida pakkasia olla näköpiirissä.

Yöllinen vesisade on kyllä tehokkaasti huuhdellut lumia maastosta sekä järveltä.



Niin. Flunssa. Tervaa en kokeillut. Saunaa ja viinaa kylläkin. Ei auttanut.

= = = = =