perjantai 12. heinäkuuta 2019

Kolme viikkoa mökillä

Juhannukseksi tultiin mökille. Sen jälkeen on piipahdettu pari kertaa hetkeksi kotona. Nuorempi tytär viety lentokentälle ja haettu pois. Kävi Barcelona Summer Cupissa. Käyty shoppailemassa Zsar Outlet Villagessa.

Aikalailla täsmäosuma tuli siitä ajatuksesta, joka aikoinaan oli keskeinen kun mökkiä ideoitiin, että tästä mökkeilystä ei saa muodostua työleiri. Jos haluaa ihan vaan olla niin sitten vain oleksii. Minimoidaan pakolliset puuhat. Viime kesän helteillä ei juuri mitään tullut tehtyäkään, moni homma skipattiin ja löllittiin vedessä/vesitramppiksella. Hyvällä omatunnolla.

Tämä kesä on sitten ollut säiden puolesta erilainen verrattuna viime kesään. Viileä sää on houkutellut ulos tekemään jotakin - pääasiassa raivaussahan ääreen. Tienreunoja raivailin sekä metsää metsänhoitomielessä, risuryteikköä pistin matalaksi. Oikein sateisella säällä sitten taas on ollut lupa velttoilla sohvalla ja nauttia ihan vaan olemisesta. Nauttia rajuilmasta ja olla keskellä luontoa - säiden armoilla mutta sisällä. Olipa yhtenä aamuna jopa sellainen tilanne että tein rouvalle hissukseen aamupalan (kuten lähes aina) ja laitoin takkaan tulen.

Olen viettänyt laatuaikaa nyrkin ja hellan välissä. Ruuanlaittoon motivoi kiireettömyys, laadukkaat kodinkoneet (Powerista) ja se että ei tarvitse ajatella että kukahan nämä astiat tiskaa. Mielenrauhaa.

Menossa on ensimmäinen kesä kun mökillä on kunnollinen keittiö. Tämä amatöörikokki joka ei arjessa kotona juuri sen suuremmin ruokaa laita, paitsi mitä ne hätäiset makaronilaatikot ja kinkkukiusaukset, on löytänyt taas motivaation kokkailla. Lähes jokaisena aamuna olen herännyt ensimmäisenä ja laittanut aamupalan valmiiksi - käytännössä aina lautaselle annosteltuna. Päiväruuat olen tehnyt myös. Kokeillut useita eri reseptejä. Ei tällaista tule harrastettua kuin täysin kiireettömässä olotilassa. Mökillä.

ESIMERKKEJÄ AAMUPALOISTA
  • rahka-, hedelmä & pellavansiemenöljyaamupala
  • bataattitoast avokadolla, pekonilla ja kananmunalla
  • lohi-muna avokadoleipä
  • munakokkelia pinaatilla ja fetalla
ESIMERKKEJÄ PÄIVÄRUUISTA
  • hunajamarinoidut kanavartaat
  • bataattikeitto kananrintasuikaleilla
  • limekvinoaa BBQ-kanalla ja avokadolla
  • kookos-kanacurry
  • kana-tortillakeitto
  • blinit
  • focaccia
Tein aina kullekin viikolle suunnitelman aamupaloista ja päiväruuista. Suunnitelman kanssa kauppaan. Aina sitten aamulla katsoin että mitäs tänään olikaan ruokana ja reseptit käteen. En tiedä olisiko sitä kunnon helteillä malttanut näin kokkailla, se hyvä puoli näissä koleissa ilmoissa oli.

Hunajamarinoidut kanavartaat.

Rahka-, hedelmä & pellavansiemenöljyaamupala sekä pieni toast.

Blinit.

Lohi-muna-avokadoleipä.

Bataattitoast pekonilla, guacamolella ja kananmunalla.

Real-toast pekonilla, guacamolella ja paistetulla munalla.

Kana-tortillakeitto

Focaccia.

Parvikin alkaa olla jo täysin valmis. Toin sinne maton sekä hyllyt ja hyllyjä varten Aku ankan taskukirjoja noin 130 kpl. Parvella on myös lasten oma jääkaappi joka on täynnä alkoholittomia juomia. Jääkaapin luona lukusoppi. Parvella on myös kunniapaikalla  Aleksandr Georgijevin maila. Georgijev on tietääkseni ainoa pelaaja maailmassa joka on pelannut: SaPKossa, TPS:ssä sekä New York Rangersissa - kaikissa kolmessa lempijoukkueessani.

Tällä viikolla muutaman päivän parvella lymyili kolme teinityttöä. Alakerran makkarissa teinipoika. Kun rouva vei nuorison Mikkeliin junalle menin petaamaan pedit ja täyttämään ja täyttämään jääkaapin - lähes tyhjäksi oli imuroitu. Muutamassa päivässä. 


Parvelle hylly ja matto.

Parvelle lukemista (noin 130 Aku Ankan taskukirjaa)

Parvelle juomista.

Aleksandr Georgijev.

Saunatupaa sisustin konjakkipullolla

Tämä kesä ei oikein ole vielä startannut säiden puolesta. Toivottavasti pääsisi piakkoin Kyyveteen vesitrappikselle velttoilemaan. Mutta toisaalta, en kyllä koe että koleat säät olisi suuresti haitannutkaan, sen verran on ollut mukavaa laittaa ruokaa mökissä.

On kai se vähän hullua ajatella jo tulevaa syksyä, talvea ja kevättä - mutta jotenkin mulla sormet syyhyää taas nuotiokokkailuunkin.

Mutta, vaikka kesä on ollut kolea - jää tästä silti lämpimät muistot.

= = = = =