sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Mökin ulkohirsien käsittely


Aloittamissta vaille valmis. Kuten me savolaiset sanotaan. Mökki odottaa vielä rautavihtrilliään. Olin hieronut kolmisen viikkoa sitten mökin päätyyn ja länsiseinään hiukan rautavihtrilliä. Sitten homma tauolle. En oikein ollut tyytyväinen oman käden jälkeen - taaskaan. Viikko sitten saunan päätyyn käsittelyä. Seoksissa samat veden ja vihtrillin suhteet mutta jotenkin jälki ei ollut yhtä tummaa kuin mökin päädyssä. Alkoi ahdistaa. Ei tullut mieleistä. Paperipussi.

Olin jälleen kerran Domus Classicaan (josta ostin rautavihtrillit) yhteydessä ja kyselin käyttövinkkejä. Sain jälleen vastauksia ja rauhoittelua. Kyllä se siitä tummenee ja tasoittuu. No - niinhän se on sitten tehnytkin. Meillä tulee mökin ja saunan ulko(maalauksen)käsittelyn materiaalikulut olemaan noin 40 €. Kaksi pussia rautavihtrilliä riittää meillä oikein hyvin. Siihen päälle toki sitten vielä sekalaisia tarvikkeita: siveltimiä, muovia, teippejä, jatkovarsia, niittejä, nosturi jne.

Nosturista seuraavaan aiheeseen. Mökin ulkokäsittely on hiukan tuottanut stressitasoon nousua. Korkein kohta mökissä on reilussa kuudessa metrissä. Siellä ylhäällä pitäisi keikkua ja suojata ikkunat ja sutia vihtrilliä pintaan. Minulla ja perheen vanhimmalla pojalla on jonkin verran pelkoa korkeita paikkoja kohtaan. Ensimmäisen kerroksen parvekkeellakin pitää seisoa seinän vieressä - kaiteeseen ei missään tapauksessa voi nojata. Onneksi on kavereita tulossa jeesaamaan - talkoisiin. Laitan ne ylös keikkumaan ja pidän itse jalat tulevasti maan pinnalla.

Soitan Mikkelin Cramoon ja keskustelen nosturin tarpeesta. Tietenkään en ollut aikaisemmin tarvinnut missään nosturia/nostinta joten tietämys tasan nolla. Kuvailin puhelimessa millainen tarve ja millainen maasto. Minulle suositeltiin Dino 160 hinattavaa nivelnostinta. Eipä mulla mitään sitä vastaankaan ollut. Se varattiin ja tilihakemukset liikkuivat sähköpostilla. En itse päässyt noutamaan ja palauttamaan joten maksu menee kätevästi laskulla. Sovin tutun kanssa nosturin noudon ja palautuksen - lasku tulee kotiin. Kätevää. Helppoa.






Talkooporukka olikin kutistunut yhteen henkilöön. Toki paikalle saapui silti kymmenen miehen työpanos. Cramon Dino liikkui näppärästi mökin ympärillä. Talkoolainen ja rouva olivat nosturin korissa ja minä sitten hiukan alempana. Näin jälkikäteen on helppo sanoa että kannatti investoida nosturin vuokraan. Nosturi helpotti ja nopeutti työtä. Saatiin mökki käsiteltyä päivän aikana. 

Saunaan. Maailmaa parantamaan. Talkoolainen näytti Volkswagen Tiguanin takavaloja iltakahdeksan jälkeen. Toinen saunareissu vielä rouvan kanssa. Viriteltiin ulos kisastudio. Terassilämmitintä tarvittiin kesäkuussa. Huojuviini pysyy kylmänä ulkona pöydällä - kätevä Suomen kesä. Englanti-Venäjä matsin jälkeen siirrytään sisälle. Unille. 

Niin. Talkoolainen. Ajoi 460 km käydäkseen jeesaamassa meitä. Arvostan.