lauantai 5. maaliskuuta 2016

Laattaa lattiaan

Kvartaali on lyhyt aika. Ainakin mitä rakentamiseen tulee. Saunarakennuksen lattiavalu tehtiin 19.11.2015 ja maaliskuun alussa vasta lattia on kuivunut niin että voi laatoittaa. Kosteusmittauksia tehty usein. Sekä saunassa että saunatuvassa oli lämmittimet pakkasten aikaan. Nyt on laitettu oma lattialämmitys päälle.

Aikataulu siis petti sen suhteen että emme päässeetkään saunomaan hiihtolomalla omaan saunaan. No toisaalta, ei meillä ole valmiina vielä ulkovajaa+ulkovessaakaan. Perheellisellä vessa on aika tarpeellinen. Itse voin käydä vaikka riu'ulla mutta en vaadi tuota toimenpidettä muilta perheenjäseniltä. Lattiavalun kuivuessa marras-joulukuun helteillä, olisi toki voinut ulkovajan+ulkovessan olettaa ilmestyvän lumettomalle pihamaalle. Samoin lottovoiton tilille.

Saunatupa. Katkaisimet.

Saunatupa. Parvi.


Jos kvartaali on lyhyt aika niin jokunen tonni on sitten pieni raha. Suihkutilaan Laitetaan hirsien päälle lasia. Hirret käsiteltiin Tikkurilan Supi Saunavahalla (värisävy: hiili). Värisävyn valinta onnistui loistavasti. Ei voisi olla parempi. Valkoinen seinälaatta ja tumma lattialaatta kruunaavat keitoksen. Hirsien päälle lasia ja lasin taakse tunnelmaa luomaan ohut valonauha. Lasituksen ensimmäinen tarjous tuntui tosin suolaiselta. Savolaiseenkin makuun.

Ensimmäinen naurutarjous seinälaseista oli 6 000 € asennettuna. Sehän oli sitten yli 450 € per neliö asennettuna. Ei voisi olla suolaisempi. Tai toki vois. Koska en tietenkään voi hyväksyä että perheen rahaa poltetaan tuolla tavalla roviolla, päätin sitten venyttää sekä pinnaa että rakennusaikataulua ja hankin muita tarjouksia rinnalle - tähänkin. Ensimmäinen kilpaileva tarjous heti veti reilusti puolet pois hinnasta. Samaa selkeää linjaa noudatteli loputkin tarjoukset. Nyt liikuttiin hinnan suhteen niissä maastoissa joissa ummikkokin kuvitteli hinnan olevan.

Koska kaikista lasitarjouksista selkein ja luotettavin oli Mikkelin Lasiasennuksen - päädyin siihen. Mikkelin Lasiasennus ei ollut ihan halvin, mutta tarjous ja kokonaisuus oli paras - toki myös edullinen. Tarjouksessa oli kuvat ja selkeä lista materiaaleista pyytämilleni kahdelle erilaiselle toteutusvaihtoehdolle. Kävimme yhdessä mittaamassa oikeat mitat ja saatiin sopivat speksit laseille. Jotenkin tuntui että Mikkelin Lasiasennuksen parivaljakolla ei mennyt sormi suuhun missään vaiheessa. Ratkottiin muutamia toteuksellisia kysymyksiä ja uskon että päästiin hyvään lopputulokseen. Vahvistui mielikuva että veikattiin oikeata "hevosta". Aina niin ei ole ollut.

Saunan ja suihkun väliseinä. Päälle lasia.

Suihkutila. Osa seinistä lasitetaan.

Tässä vaiheessa kirjoittamista on hyvä JÄLLEEN nostaa esille arvostukseni luotettavia urakoitsijoita kohtaan. Aikatauluista pidetään kiinni, aikatauluissa myös joustetaan, laskut on selkokielisiä ja niistä näkee mistä rakennuttaja maksaa. Vanha myyntimiehen sääntö, "kysy - älä oleta" voisi muotoutua tässä yhteydessä muotoon, "kerro - älä oleta". Minä nojaan luottamukseni avoimen ja rehellisen kommunikaation varaan - oletan myös että kysymyksiini vastataan. Urakoitsijat ovat sadoissa, jopa tuhansissa projekteissa historiansa aikana, rakennuttaja kenties vain yhdessä. Suurimmalle osalle rakennuttajista tuskin asiat ovat selviä ja siksi kysytty kysymys on kysyjälleen tärkeä ja vastaamatta jättäminen osoittaa väheksyntää rakennuttajaa kohtaan. On hyvä myös muistaa aina palvelutilanteen laatua päättäessään rahavirran suunta, kuka maksaa ja kenelle. Kuten sanottu aiemminkin, olen törmännyt jo tällä pienellä kokemuksellani monenlaisiin tekijöihin. Parhaimmat arvosanat annan LVIS-urakoitsijoilleni. Ehdottomasti. Suosittelen.

Sisustustarvikkeita ja huonekaluja on saunatupaan ehditty jo hankkia. Käytiin Turussa katsomassa paikallisen Palloseuran matsia tammikuun lopussa. Eksyttiin HK-Areenan lähistöllä olevaan Sisustusliike Aveliaan. Sieltä löytyi saunatupaan kaksi tuolia ja pöytä. Myös hylly hommattiin sieltä. Sohva on ollut ongelmallinen löytää. Joissakin huonekaluliikkeissä on käyty, mutta valikoima on hmmmm... tylsä. Etsintä jatkuu. Odottelen juuri että rouva nousee kauneusuniltaan niin lähdemme aamupalan jälkeen kiertelemään harmaata Helsinkiä.

Hylly saunatupaan.

Pöytä ja tuoli (2 kpl) saunatupaan.

Koska ei päästy omaan saunaan saunomaan hiihtolomalla, käytiin talvilomalla testaamassa reilun vuoden vanhaa Kontion hirsimökkiä. Testailtiin myös kylpytynnyriä (ei meidän juttu). Suomalaiset on saunakansaa, mutta sitä jaksan
ihmetellä että miksi suomalaiset piilottavat kauniin järvimaiseman suihkuhuoneen taakse? Vastavalmistuneella mökillä saunottiin ja istuttiin kauniiden järvimaisemien äärellä, mutta ei niitä saunaan näkynyt. Miksi? Miksi suihkuhuone on usein saunan ja järven välissä? Meillä on koko ajan ollut johtavana ajatuksena se, että saunassa kun istutaan, niin siellä(-kin) pitää pystyä nauttimaan komeasta järvimaisemasta eikä tuijottaa lamellihirttä. 

Suihkutilan kattovalot saunasta katsottuna.

Varaajan paikka lauteiden alla.


Toivottavasti seuraava kirjoitus tulee sitten muutaman viikon päästä kun sytytämme kiukaaseen ensimmäisen tulen. Lämmitämme saunan ensimmäistä kertaa.

= = = = =