lauantai 21. lokakuuta 2017

Syysloma 2017 vol 3

Taas. Auto pakattu. Kolmannen kerran viikon sisällä kohti Hanhiniemeä. Ei huono. Eikä maistu puulta. Lapset palautettu kotiin. Mukava niiden kanssa oli reissata. Hienosti käyttäytyivät. Nyt taas kahden. Rouva ajaa ja minä istun vieressä - läppäri sylissä. Muutaman työasian hoidan. Ei haittaa. Eikä stressaa. En jaksa muistaa milloin olisin lomillani käyttänyt sähköpostin "out-of-office" toimintoa viimeeksi. Pidän työstäni. Pidän työyhteisöstäni. Pidän työpaikastani. Great Place to Work - kirjaimellisesti. Todellakin.

Hanhiniemi on myös Great Place. Sinne jälleen. Kolmen pysähdyksen taktiikalla. Alko - saunan lämmittämiseen saunamaatuska tarvitsee omat erikoisjuomansa ja lauantainen loimulohi samoin. K-rauta - veneelle pressu, kanaverkkoa ja sytytyspaloja. K-supermarket Rokkala - luomuruisleipää, Luomuhonen.

Saunamaatuska häipyy saunaan. Saunan piippu hönkäisee ensisavut. Minä laitan nuotion tulille. Raivaussaha mukaan ja kerään lähimetsästä sekä risuja että testosteronia. Ruokin tulta roskapuilla ja risuilla. Laitan padan lämpenemään. Veden kiehautus ja huuhtelu. Hiukan aikaa saa pata vielä roikkua tyhjänä nuotion päällä kuumuudesa että bakteerit kuolee.

Nuotioroihua pieteetillä rakennellessani mietin että voitelisiko sitä loimulohta huomenna calvadoksella vai Jack Danielsilla. Haen kuksan ja maistan calvadosta. XO. Pehmeä maku suussa ja sielussa. Täytän snapsikuksan muutaman kerran. On se hyvää. Lohellekin.

Nuotio sopiva. Pata myös. Voinokareet pohjalle. Sitten sipulit. Kuullotus. Hiukan suolaa ja pippuria. Ladon muikut sipuleiden päälle. Suolaa ja pippuria. Peitän muikut vedellä. Pata koukkuun nuotion päälle. Odotus.

Odotellaan myös pilvien karkaamista. Sitkeästi ovat paikallaan. Ei taida tulla kunnon tähtitaivasta tänä yönä. Ok. Otetaan se mitä vastaan tulee. Pääasia että ei sada. Noin tunnissa saadaan rantakala valmiiksi. Nostellaan muikut padasta kuppiin. Voidellaan Muhosen luomuruisleivät. Avataan oluet. Palataan olueseen myöhemmin.

Rantakala on, kuten arvata saattaa, täydellistä. Nälkä on paras mauste, mutta kyllähän ulkoilmassa tehty ruoka on silti parasta. Varsinkin rantakala. Perinteinen. 

Rantakalaa odotellessa.

Loimulohen voiteluaine.

Voiteluaine todettu hyväksi.

Melkein samalle tasolle rantakalan kanssa pääsee ruokajuoma. Olut. Mustan Virran Panimosta. Mitzlaff. 

"Kapinahankkeeseen syyllistynyt saksalainen eversti Joachim Mitzlaff oli vangittuna Olavinlinnan tornissa. Eräänä iltana everstin salainen kätyri lähetti vartiomiehet turhille asioille esittäen jäävänsä vanginvahdiksi. Pimeän tultua Mitzlaff kätyreineen laskeutui tornista pellavaköyden avulla. 
Parivaljakko siirtyi veneellä maihin jatkaen pakomatkaansa ratsain. 
Mitzlaffista ei sen koommin kuultu". 

Mustan Virran Panimon (Savonlinna) tuotteita saa esimerkiksi Nurmijärven K-supermarketista.

Mitzlaff, weissbier
Saunotaan. Huilitaan. Kuunnellaan hiljaisuutta. Ei mitään ääniä missään. Hiljaisuus sattuu korviin. Saunassa sentään rapsaa puut. Saunotaan välillä ilman kiuasvaloja. Kiukaassa palavat puut luovat lepattavaa tunnelmaa. Hyvä mennä tällaisen päivän jälkeen nukkumaan. Hyvä herätä huomiseen. Saisi mennä yö nopeasti.

Yö menikin nopeasti. Onneksi. Aamukahvit hitaalla tempolla. Iskelmä. Muhosen luomuruisleipää. Kaunista aurinkoista maisemaa. Tyyntä. 

Metsään. Käppäillään siellä-täällä. Pysähdytään rantaan kuohuviinille. Tuuli on yltynyt. Aurinko kadonnut. Harmi. Mutta otetaan se vastaan mitä tulee. Alkaa olla jo vähän nälkä. Laahustetaan metsän poikki takaisin Hanhiniemeen.

Saunamaatuska laittaa saunan päälle. Minä nuotion. Viritellään hiillosta tulipesän toiseen reunaan. Odotellessa teen loimulohelle sivelykastikkeen. Lohen pinnasta tulee kivan makuinen oikealla seoksella. Seokseen kuuluu oliiviöljyä, hunajaa, vaahterasiirappia ja calvadosta. Sitä on vielä jäljellä. Ihme.

Perunat hiillokseen ja lohi lankkuihin. Pidetään yllä loimua. Sivellään pintaan "kastiketta". Hiillosperunat muhii folioissaan. Teen smetanasta ja ruohosipulista niille mössön. Hyvää mössöä.

Peruna pyrkii folioon.

Perunat muhii hiillospatjalla.

Lohi alkaa saada väriä pintaan. Näyttää kypsältä. Otetaan perunat pois. Hiukan kärtsähtänyt pinta. Sisältä sopiva. Päästetään lohi piinasta ja lautaselle. Hiukan olisi saanut olla loimussa pidempään. Mutta toimii noinkin. Pinta on T O D E L L A maukas. Ihan parasta. Huolella sivelty. Hyvä seos. Onnistui. Alkaa sataa lunta. Lunta. Nyt oikeesti. Ei tietty haittaa. Pystytään elämään sen kanssa. Mikäpä tässä on ollessa. Lomalla. Nuotiolla. Hanhiniemessä. Ruuan ääressä.

Lohen kanssa maistellaan taas Mustan Virran Panimon tuotteita. Hyviä. Raikkaita. Pirteitä. Omaan makuun kyllä eilinen Mitzlaff oli parempaa kuin nyt nautitut. Rouva on samaa mieltä. Hyviä kuitenkin ovat. Kelpaa hyvin.





Lohi on syöty. Kohennellaan taas tulta suuremmaksi. Lisää puita. Jälkiruuan aika. Haen kahvipannun. Haen myös pullapitkon. Kaupassa alkoi perjantaina tehdä hirveästi mieli pullaa. Ihan tavallinen pullapitko. Kärryyn ja mukaan mökille.

Vedet pannuun ja pannu nuotiolle. Odotellaan kiehumista. Kiehuukin. Mittaan porot arviolta veteen. Pari kertaa kiellon päälle. Jotenkin on oppinut nokipannukahvia tehdessä sen, että kun tuntuu että enää ei tarvitse poroja laittaa, niin vielä pitää vähän lisätä. 

Pannu takaisin nuotioon ja kiehautus. Pois. Kylmällä vedellä "säikäytys". Mummolta opittu tapa ja termi. Onnistuu. Ei tule yhtään poroja kuppiin. Ei lainkaan. Kaadetaan kahvit kuksaan. Calvadosta (sitä on vieläkin) snapsikuksaan. Leikkaan pullaa. Rouva ei ota. Minä otan. Mussutan kolme raavasta palaa. Miten onkaan näin hyvää. Pulla. Kahvi. Calvados.


Kahvin. Keitin.

Kahvi. Calvados. Pulla.


Hentoja lumihiutaleita leijailee maahan. Santsaan kahvia. Santsaan calvadosta. Santsaan pullaa. On hyvää. Eilen tehtiin rantakalaa - hyvää. Tänään tehtiin loimulohta - hyvää. Silti. Paras annos oli, kaikessa yksinkertaisuudessaan, jälkiruoka. Aivan loistavaa. Ihmeellinen himo pullaan. 

Rouva lähtee saunaan. Himmailen vielä nuotiolla. Nautin hetken. Vielä. Vielä hetken. Sitten saunaan.


Huomenna kotiin. Illalla Töölön stadionille naisten MM-karsintaa katsomaan. Ottelun puoliajalla nuorin tyttö joukkueineen saa mitalit. Kultaiset. Aluesarjan voitosta. Hieno suoritus. Mennään katsomaan. Tytölle tärkeä hetki. Kiva.


Hieno syysloma. Melkoista. Sopivasti kaikkea.

= = = = =