sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Saunan seinien käsittely

Joulu herkuteltu ja vuosi vaihdettu. Aika käydä taas tontilla. Aiheena saunan käsittely sisältä. Pakkaan tavarat mukaan ja ajan Mikkeliin - Cumulukseen. Huone varattu kahdeksi yöksi. Noin parin päivän verran arvelin menevän saunan käsittelyyn. Kun sen ummikko tekee.

Olen lauantaina aamupalalla klo 6:32 (en ollu eka) ja keräilen voimia ja ajatuksia päivää varten. Syön hiljalleen. Santsaan kahvia ja luen Ilta-Sanomia yms. K-supermarket Rokkalan pihassa olen 7:50 ja odottelen ovien avaamista. Ostan vettä ja lihapullia. Jep. Monipuolista. En muuta keksinyt.

Napakka pakkanen. Auton mittari vaihtelee -17 ja -20 välillä. Melko kiukkuista. Myös melko lumetonta. Minusta maisema huutaa nyt kyllä lunta. 

Lumeton talvimaisema.

Kaarran tontille. Ensimmäiseksi liukastelen jäälle. Pieni lumikerros on peittänyt jään. Toivon lunta maahan, mutta järven jää voisi olla lumetonta - norpat eivät taida pitää tästä ajatuksesta. Lumen alla jää ei ole tasainen. Hiukan aaltoileva. Ei ehkä voisi luistella ainakaan tässä meidän lahukassa. Voisi toki vetää pinnalle tasoittavan kerroksen vettä että saisi hyvän pinnan mökkihöntsiä varten. Käppäilen jäällä hetken ja kuuntelen hiukan jään "kuminaa". Napsin kuvia rakennuksista. Jälleen toivon lunta tuomaan tunnelmaa. Kuohkeaa lunta, lyhtyjä, hämäryyttä.




Kannan tavarat saunalle. Lämmitin on ollut päällä melkein kuukauden ja hirret imeneet tarpeeksi lämpöä. Lattiavalu kuivuu hyvää vauhtia. Katto on eristetty ja ikkunat laitettu paikalleen. Samoin ovi. Teen hiukan tilaa reunoille että mahtuu tikkaita liikuttelemaan. Laitan välineet valmiiksi ja eväät (lihapullat ja vedet) ulos. 

Aloitan pyyhkimällä hirret. Jonkin verran on kertynyt pölyä ja roskaa. Hyvä saada ne pois. Välillä ihastelen maisemaa. Koko päivän paistaa aurinko. Ei tietty nouse kovinkaan korkealle. Fiilistelen talvisen pakkaspäivän aamusaunan maisemia.

Talvinen saunamaisema.

Teen ensimmäiseksi saunan itäseinän. Aloitan ylhäältä. Ikkunasta takaseinää kohti. Hirsi kerrallaan. Tikkaille ylös. 50-70cm käsittely. Tikkailta alas. Tikkaiden siirto. Tikkaille ylös. 50-70cm käsittely. Tikkailta alas. Tikkaiden siirto. Onneksi matalammassa päässä tuota ei tarvitse toistaa kovinkaan montaa kertaa niin on saavuttanut jo korkeuden että tikkaita ei enää tarvita. Tuo seinä on tosin matalin ja sikäli helpoin.

Käsittelyaineeksi valittiin TIKKURILAN SUPI SAUNAVAHA ja testattiin etukäteen ensin kahta eri sävyä. Ei oltu näihin tyytyväisiä ja haettiin sitten kaksi uutta sävyä. Päädyttiin sävyyn 3445 (hiili). Tehtiin kotona testivahaukset tontilta tuotuihin hirrenpätkiin. Osui todella kohdalleen. Haluttiin saunaan sopivan tumma sävy, että valot heijastuisivat niistä paremmin. Samalla haettiin hiukan vanhemman "maalaissaunan" tunnelmaa. 

Tikkurila, Supi Saunavaha, sävy 3445 hiili.
Äkkinäiselle tulee ensimmäisestä seinästä kyllä hiukan harjoituskappale. Harmi. Huomaan että vetelen hiukan liian märällä pensselillä vaikka joka kastelun jälkeen jonkin aikaa valutankin nestettä pois. Joitakin roiskeita tulee alempiin hirsiin ja ne eivät oikein sitten enää peity. Onneksi kiuas tulee eteen. Joissakin kohdin näkyy sitten taas hiukan epätasainen jälki - jäänevät onneksi lauteiden alle piiloon. 

Seuraavat kolme seinää sujuu, ainakin omasta mielestä, paljon paremmin ja jälki on tasaisempaa. Löydän hyvän rytmin tehdä töitä. Teen seuraavana takaseinän, sitten etuseinän ja viimeiseksi jää länsiseinä. 

Aloittaessani viimeistä seinää alkoi jo hiukan hämärtää. Ajattelen että nykäisen, nyt kun rytmi on hallussa, jonnekin puoleen väliin ja palailen sitten aamulla tekemään loput. Varmuuden vuoksi käsittelen hirret kaikkialta vaikka osa pinta-alasta tulee jäämään laatan alle. Näin jää laatan korkeuden suunnitteluun vapaat kädet kun kaikki hirret on käsitelty.

En malta lopettaa puoliväliin vaan tuherran loppuun asti. Laitan kännykän valon päälle. En tietenkään hoksannut ottaa isompaa valoa mukaan kun ajattelin urakoivani kahtena päivänä valoisaan aikaan. Viimeisen hirren jälkeen oikaisen selkäruodon ja aloitan siivoilemaan ja laitan auton webaston päälle. 

Lähden hotellille. Matkalla alkaa itää ajatus, että olisihan sitä mukava herätä toisaalta kotonakin. Hetken aikaa puntaroin ajatusta ja päädyn siihen, että kirjaan itseni ulos hotellista. Toki miinukseksi jää se, että menee 54 € (toisen yön veloitus) vähän kuin hukkaan koska sitä ei enää minulle palauteta. Kestän sen kuin mies. Ei hotellissa mitään vikaa ole, mutta kotona paljon mukavempaa.

Kuuntelen kotimatkalla kuinka Suomi U20 vie Kanadaa. Viimeisen erän katson jo kotona. Tätä kirjoittaessa on tuopillinen aamukahvia edessä - aamut kotona on parhaita. Ellei Hanhiniemeä lasketa.

Mökissä jo ikkunat ja ovet.

Mökin ikkunat sisältä.

Saunan kattoeristeet.

Saunatupa.

Kuvassa vielä tilapäiset ovet.
 = = = = =