sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Syysloma 2017 vol 1

Kahdestaan matkaan perjantaina. Loma. Lapset jäi kotiin keskenään harrastuksiinsa. Haetaan ne mökille kunhan jaksetaan.
 
 
Hiljaista vitostietä matkattiin kohti Rantasalmea. Järvisydän. Ei ollakaan käyty siellä sitten uuden hotellirakennuksen ja kylpylän valmistuttua. Aikaisemmin kyllä useita kertoja.
 
Olihan paikka muuttunut ja kivasti rakennettu. Paikallinen höpötteli että puolalaiset ja venäläiset ovat pääasiassa rakentaneet - suomalaiset kun eivät oikein osaa rakentaa "vanhaa" - ennemminkin tekevät jämptisti "kantti-kanttia". Tämä siis hänen mielipiteenään.
 
Hiivittiin sviittiin. Huoneessa oli valmiina porekylpy rouvalle. Vähän niin kuin hääpäivälahjaksi. Kahdeksantoista vuotta naimisissa, kaksikymmentäkuusi vuotta tapaamisesta. Kaupan päälle upeat lapset.
 


 
 
Vaimolla kuplat altaassa ja lasissa. Minä vellon sohvalla. Olkoon itsekseen. Ei toki malta olla hiljaa. Asiaa koko ajan. Vilkuilen kelloa. Kohta aika lunastaa vaimon syntymäpäivälahja.

Valepakkaan. Hämäykseksi. Pakkaan laukkuun omat uikkarit ja pyyhkeen. Rouva ei tiedä lahjasta mitään. Jotain toki aavistelee. On arvuutellut - utelias kun on. Lähdetään Järvisydämen kylpylään. Kummallakin kylpytarvikkeet mukana.

Saatan vaimon kylpylän vastaanottoon. Yllätys - tiemme erkanevat. Rouva menee kylpylän puolelle, minä menen takaisin hotellille. Rouvalle on varattuna turvehoito, kuumakivihieronta, shampanjaa ja naposteltavaa. Minä menen tyhjentämään minibaaria huoneeseen (ei yllätys).
 
Rouvan kylpy huoneessa.
Parisen tuntia menee laiskotellessa. Rouva palautuu hoidosta freesinä. Valmistaudutaan illalliselle. Järvisydämessä on Octoberfestit menossa. Saksalainen bändi Kolping Kapelle Lorch esiintymässä. Hiukan tulee "päälle liimatun" tuntuinen fiilis Octoberfesteistä. Muutama lippusiima ja juliste. Henkilökunta toki pukeutunut asiaan kuuluvasti. Valikoimissa muutama saksalainen olut. Mutta missä esimerkiksi isot juhlaan kuuluvat tuopit?
 
Onneksi ei tultu paikalle noiden juhlien vuoksi, ne vaan sattuivat olemaan samaan aikaan. Kiva oli kyllä kuunnella bändiä. Jokunen tanssikin tuli (pakotettuna) pyörähdettyä. En kyllä muistanut yhtään joku aika sitten otetuista tanssikursseista. Sellainen tanssimies.
 

 
Aamupala ja puhelimen kyttäystä. Nuorimman tyttären jalkapallojoukkueen aluesarjan mestaruus ratkeaa tänään. Omat pelit pelattu mutta hopean kirkastuminen kullaksi riippuu tämän päivän ottelusta.
 
Whatsapp kilahtelee silloin tällöin. Pelipaikalta tulee liveraporttia maaleista. Kotijoukkueen pitää voittaa tai pelata tasan niin tyttären joukkueen hopea kirkastuu. Ensin tulee 1-0 ja sitten 2-0 ja 2-1. Hyvältä näyttää. Toisella puoliajalla tulee viestit 2-2 ja 2-3 - nyt näyttää hopealta. Katson kellosta että peli taitaa juuri loppua. Puhelin tärähtää kädessä. 3-3. Perään uusi viesti: "loppu".
 
Tuon myötä tytöt voittavat oman alueensa mestaruuden.
 
 
Mökkiprojekti on edennyt viime aikoina hitaasti. Ajellaan Rantasalmelta Pieksämäelle. Tutustumaan pönttöuuneihin tarkemmin. Peltiseppä Mika Häkkinen kertoo yksityiskohtaisesti uuneista ja niiden käytöstä. Katsotaan sopiva halkaisija ja korkeus. Päädytään 70 cm halkaisijaan ja 250 cm korkeuteen. Korkeaan tilaan pitää olla korkea uuni että näyttää hyvältä ja samalla toki lämmitysteho nousee.
 
Väriksi valkoinen. Katsellaan erilaiset luukkuvaihtoehdot ja valitaan mieleinen. Kumpikin käy mielessään saman painin: perinteinen luukku joka on maalaisromanttisempi vai modernimpi. Päädytään moderniin vaihtoehtoon koska pönttöuuni itsessään henkii sitä vanhaa jota halutaan mökissä olevan. Vanhan ja uuden yhdistäminen on kyllä hiukan haastavaa. Mutta uskomme että tuossa se toimii oikein hyvin.
 
Uskon myös että uunista tulee hyvä. Nuohoojammekin antoi kehut Häkkiselle spontaanisti kun kesällä kyseli millainen takka meille tulee mökkiin.
 


Tällainen uuni ja luukku.
 
Pieksämäeltä ajellaan mökille. Ruokaa tehdään ulkona, nuotiopaikalla. Piti tehdä rantakala mutta ei löydetty muikkuja. Plan B - lihakeitto. Laitetaan nuotio tulille. Parasta just nyt.
 
Tuli räpsyy nuotiosyvennyksessä. Tuulensuoja pitää tuulet kurissa. Istutaan. Odotellaan. Säädetään vielä padalle koukkua alemmaksi - lähemmäksi tulta. Ehkä vielä joskus pitää laskea alemmas, mutta ihan hyvin pata tuossakin lämpenee.
 
 
Teeriparvi pelmahti rantakoivuun.
 


 
Valmis keitto ja Muhosen luomuruisleipä
Saunotaan. Nukutaan. Aamupalatellaan. Sunnuntainen aamusauna. Taidetaan jäädä vielä päiväksi. Mukava kun lapset on sen verran isoja että pärjäävät keskenään. Mukava kun on loma. Mukava kun voi tehdä lennosta suunnitelmia ja muutoksia. Tuon aikatauluttomuuden oivaltaminen on helpottavaa.
 
Tänään varmaan metsäkävelyä. Nuotiolla nokipannukahvit. Tietty sauna. Tai ei sitä tiedä. Ollaan lomalla. Hanhiniemessä.
 
= = =