sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Pihasuunnittelun ensimmäiset askeleet

Olo on malttamaton. Kello ei tunnu siirtyvän tunnista toiseen millään. Minuutit tuntuvat tunneilta. Tunnit tuntuvat vuorokausilta. Voisi kuvitella että odotellaan joulupukkia. Ei. Odotellaan pihasuunnittelijaa (Laura Talo). Suuri tarve päästä puhumaan pihan suunnittelusta. Mitä? Miten? Minne? Omia ajatuksia päässä laidasta laitaan. Ehkä jopa osittain selkeästikin. Näin luulin. 

Mutta. Kovin nopeasti huomaan että ne omat ajatukset eivät enää tunnukaan kovinkaan kuranteilta. Klassinen esimerkki siitä, että asiakas ei ole aina oikeassa. Itsellä oli kovin suoraviivainen ajatusmalli tontin piharakentamisesta, tuosta vaan isoa terassia tuonne ja tuonne sekä sitten tohon autokatos/varasto. Tohon joitakin valoja ja tonne joitakin kiviä. 

Haluttiin pihasuunnitteluun kumppani joka osaisi kaivaa meistä olennaiset tahtotilat ja uskaltaisi haastaa meidän ajatuksia. Sellainen saatiin. Laura oli etukäteen hiukan kysellyt mieltymyksiämme tontin suhteen. Tontilla sitten kierreltiin siellä-täällä-ja-tuolla. Alkoi kehkeytyä vankka luottamus. Luottamus siihen, että vaikka omat ajatukset eivät juurikaan toteudu, niin tilalle tulee todellakin paljon parempia ajatuksia. Oli muuten kiva huomata kuinka helposti omat ajatukset muuttuivat tontilla kiertelyn aikana.

Nyt kun aikaa on kulunut sopivasti, olemme huomanneet miten aikaa vietämme tontilla. Lauran tehtävä oli löytää nuo asiat ja vahvistaa niitä pihasuunnittelun keinoin sekä tuoda myös uusia ulottuvuuksia/ajatuksia pohdittavaksi.

Tässä katsellaan loppukesästä tähtiä. Haluttaisiin yksi nuotiopaikka lisää. Tarvitaan ulos paikka jossa laittaa ruokaa. Oleskelualueita. Katseltiin tonttia monesta eri kulmasta, joskus mentiin eteenpäin - sitten taas palattiin muutama metri takaisin. Hyvä tapa työskennellä. 

Näin jälkikäteen voi olla tyytyväinen siihen, että aikaisemman vastaavan mestarin painostuksesta huolimatta, kieltäydyttiin tekemästä terassien perustuksia. Tämä siis siinä vaiheessa kun mökin hirsiä vielä työstettiin Kontion tehtaalla. Kyllä me hiukan mittailtiin ja hahmoteltiin että missä ne terassit voisivat olla, mutta oli kohtalaisen mahdotonta sekä tuskaista kuvitella, mökin perustuksien teon aikaan että mitä haluamme mökin piha-alueilta.

Jos tuossa aiemmin odottelimme ikään kuin joulupukkia (pihasuunnittelijaa) saapuvaksi, niin nyt sitten odotellaan että mitä lahjoja saadaan (suunnitelmat pdf-tiedostoina).

Täytyy ottaa vielä jossain vaiheessa paremmat "ennen-kuvat", mutta tuossa olisi maistiaisia millaisen karun pihamaiseman kimppuun Laura lyö kätensä.









= = = = =