lauantai 27. toukokuuta 2017

Lintumaisema

Pitkästä aikaa mökillä. Keväällä ollu taas kaikenlaista. Aika kortilla. Todellakin. Kesäksi helpottaa. Onneksi. Toisaalta ollut mukavaa menoa. Piipahdettiin Lontoossa. Oltiin viikonloppu Helsingissä. Äitienpäivänä syömässä koko perheen voimin. Esikoistyttären muuttohommia Vaasasta. 

Taisi muuten mennä yli kuukausi edellisestä mökkikäynnistä. Oltiin silloin pienten kanssa kuuntelemassa kevään ääniä. Pelattiin myös tossulätkää jäällä. Kivat muistot. Pelataan jatkossakin. 

En ole pilkillä käynyt noin neljäänkymmeneen vuoteen. Kunhan mökki valmistuu niin aloitetaan perinne perheen pilkkikisoista ja sopat tietty omista kaloista - jos niitä nyt tulee, muualta kuin kaupan kalatiskiltä. Pystit ja palkinnot tietenkin. Kaiverretaan voittajan nimi pokaaliin vuosittain.

Viimeeksi kun käytiin oli jäätä. Enää ei. Rantavesi noin 12 asteista. Saunottiin. Puusaunassa. Puusaunan ensituoksut kun laittaa tulen kiukaaseen. Palavan puun tuoksu. Palavan puun ääni. Hormiin häipyvän tulen humina. Tunne kun tietää että kohta pääsee löylyyn. 

Heiteltiin talviturkkia. Rouva ahkerammin, mutta minäkin. Virkistävää. Saunassa puhdistuu myös mieli. Rauha. Mielenrauha.

Kelloa ei vilkuiltu. Ei tarvitse. Aina ei tarvitse sanojakaan. Aina ei tarvitse rikkoa hiljaisuutta. Voi vain olla. Parasta hyvissä ihmissuhteissa on se, että joskus voi vaan olla. Riittää että toinen vain on siinä. Siinä vieressä.

Lintumaisema on jälleen herännyt eloon: kuikka, joutsen, käki, peippo, teeri, palokärki, lokki, korppi, varis, taivaanvuohi, rantasipi, mustarastas, punarinta, koskelo, pajulintu.

Taivas hemmotteli väreillään. Kyyvesi toisti taivaan värejä. Saunojat mielissään.





Mökissä on taas urakat edenneet. Pidettiin kevät taukoa, mutta nyt on taas jatkettu. Toinen makuuhuoneista saanut vuorilautoja ja kattopaneeleja. Näyttää jo ihan huoneelta. Vessaan ja eteiseen kattopaneelit sekä olohuoneen ja eteiseen väliin väliseinä ilmestynyt. 

Kyllä tästä valmis joskus tulee. Joskus. Jokainen edistysaskel tuntuu hienolta vaikka ei ollakaan edetty seitsemän peninkulman saappailla. Kuitenkin. Unelma lähestyy. Päivä päivältä. Mittailtiin parven rappujen kaltevuutta. Katsottiin lopullista sähkökaapin paikkaa. Speksattiin kattovalaisimen paikkaa. Mallailtiin ulkovaloja hirsien sävyyn.

Lasten makuuhuone näyttää jo huoneelta.


Keittiön väliseinä pitäisi sutia.

Mittailin autokatoksen paikkaa. Ajattelin että olisi hyvä saada se kuitenkin tehtyä. Siis jo tänä kesänä. Tarvitaan ensi talveksi säilytystilaa isommille ulkokalusteille, grillille jne. Tehdään katos kolmelle autolle - mutta yksi osio jäänee säilytystilaksi. 

Olen joutunut opettelemaan elämistä keskeneräisyydessä. Aiheuttaa hammastenkiristystä. Ottaa luonnolle. Verisuonet ohimolla pullistelleet. Kaiken pitäisi olla heti valmista. Heti. Siedätyshoitona tämä on mennyt ja yllättävän hyvin olen pärjännyt. Hyväksynyt kaiken väliaikaisuuden. Hyvä olisi kuitenkin olla paikka niille rojuille mitkä lojuu nyt vain jossakin nojaten seinään tms. Lumikolat, lapiot - kaikki saisi jonnekin järkevään paikkaan. Ei tarvitsisi peitellä pressuilla jonnekin metsän reunaan.

Autokatoksen hahmottelua.

Haravoitiin syksyn ja kevään jäljet pois pihoilta. Siistittiin hiukan ympäristöä. Siivottiin mökkiä että on mukavampi aloittaa vessan ja väliseinän sutimista, ehkä vasta seuraavana viikonloppuna. Muistin napata vesijohdoista saattosähkön pois. Ei tarvinne kesällä. Tai mistä sitä Suomen kesästä tietää. Tälle päivälle sääennuste lupaa +6 ja tuntuu tuulen kanssa +3. Jipii. Näin.

Posti kävi. Toi ulkokalusteita. Vieras piipahti. Tarjottiin kuohuvaa - hän tarjosi purkillisen lihaa. Olikin taivaallista lihaa. Itse kaadetusta hirvestä tehtyä säilykettä. Seassa possua. Kunnon lähiruokaa. Muhosen luomuruisleivän päällä ihan kunkkua. Muhosen luomuruisleivän päällä paremmalta on maistunut vain tämän kevään rantakala. Se maku ei ollut enää tältä planeetalta. Jotakin kauempaa. Jotakin jota ei voinut ymmärtää.

Korkattiin siis hirvi ennen saunaa. Ei maltettu odottaa. Yhdet siivut ja saunaan kolmeksi tunniksi. Saunan jälkeen taas lisää hirveä. Jesus.

Paikallinen hirvi, Muhosen luomuruisleivällä.

Talviturkkia viskomassa.

Kiitollinen tästä paikasta. Ehdottomasti.

= = = = =