tiistai 30. joulukuuta 2014

Kun unelmilla on siivet

Kun mieli tahtoo lentää, niin aika jarruttaa. Aika on este. Aika on vähintäänkin  hidaste. Aika lyö kapuloita rattaisiin. Aika saa malttamattomaksi. Toisaalta, aika antaa mahdollisuuden myös malttiin. Mietiskelyyn. Toiseen näkökulmaan. Pohdintaan. Siihen aika jopa pakottaa. 

Mikäli kaikki asiat tapahtuisivat juuri siinä hetkessä ja tilassa kuin haluaisi, niin monet asiat joutuisi tekemään useaan kertaan. Ei tulisi välttämättä niin mieleistä - kuitenkaan.

Aika kuluu liian hitaasti kun unelmilla on siivet. Tekisi mieli jo kantaa Hanhiniemeen kalusteet sisälle ja sytyttää takkaan tuli. Ei voi. Ei voi vielä. Eilen tavattiin Tiia Ettala (arkkitehti) jatkoluonnosten merkeissä. Jatkoluonnosten näkeminen sai malttamattomaksi. Mieli ottaa koko ajan etumatkaa ja pyrkii fiilistelemään jossakin sellaisessa mitä ei vielä ole. Ainakaan vähään aikaan. Tuota tunnetta ei voi feikata. Unelma joko tuntuu hyvältä tai sitä ei ole. Tuo tunne kertoo että suunnitelmat etenevät juuri oikeaan suuntaan. Tuo tunne on kaikkein paras mittari siitä, että teemme meille juuri meidän näköistä kesämökkiä. Jonkun toisen näkemys kesämökistä on toisenlainen - ja hyvä niin.

Mökki Jatkoluonnoksessa.
(kuva julkaistu Ettala Palomeras Oy luvalla)
Exceli ei myöskään valehtele. Se tylsimys kertoo missä mennään budjetin suhteen. Se rankaisee ja se pakottaa nöyrtymään. Niin meidänkin projektissa.    Exceli pakottaa haaveilijan realismiin. Tällä hetkellä tasapainoilemme unelmien ja realismin välimaastossa. Kamppailu on armotonta.

 - Meillä on unelma - kesämökki. 
 - Meillä on unelma - viettää rentoa vapaa-aikaa omalla mökillä
 - Meillä on unelma - nauttia maisemista niin sisällä kuin ulkonakin. 

Noista unelmista ei tingitä. Sitten on unelmia joista tingitään. Pitää vielä miettiä jatkoluonnokseen säästökohteita. Mistä saadaan nipistettyä pois euroja. Mistä saadaan tingittyä siten että unelma elää edelleen lähes entisellään. Jostain jopa luovutaan. Jokainen neliö maksaa. Jokainen kuutio maksaa. 


Sauna Jatkoluonnoksessa.
(kuva julkaistu Ettala Palomeras Oy luvalla)

Budjettipaini on raaka laaji. Voi olla että tulee vielä hartiat kipeiksi.  Saadaksemme unelmamme toteutettua on meidän jatkossa...

1
Onnistuttava talon ja saunan kilpailutuksessa sekä urakoitsijoiden valinnassa

 

Löydettävä ja hankittava juuri oikeat pinnat, kalusteet, tarvikkeet, ratkaisut jne. juuri oikeaan hintaan oikeasta paikasta


Rytmitettävä rakentaminen oikein. Kaikki osaunelmat eivät tule valmistumaan samaan aikaan. On saatava investointeihin joustoja etteivät kaikki laskut naksahda maksuun samaan aikaan. 

Noissa kolmessa asiassa jos onnistumme, niin uskon että budjettimme pitää tässä projektissa ja voitamme painin budjettia vastaan. Onneksi meillä on mukana oikeat ammattilaiset. Tiia Ettala tuntuu olevan juuri se jota etsimme. Selkeitä ehdotuksia. Vaihtoehtoja. Pientä haastamista. Opastamista. Tätä me haimmekin. 

Teemme siis vielä joitakin pieniä muutoksia jatkoluonnoksiin ja sen jälkeen aloitamme metsästämään meille parasta mahdollista talotoimittajaa. Emme ehdi tämän vuoden puolella laittamaan tarjouspyyntöjä, mutta aika pian vuoden alussa.  

Tämän sivun kuvat ovat siis jatkoluonnoksia. Näihin tulee vielä pieniä muutoksia ja korjauksia. Jos voitamme budjettipainin, niin unelmamme toteutuu hyvin pitkälle noiden kuvien mukaisesti.

Hyvää Uutta Vuotta kaikille. Antakaa unelmien lentää.

= = = = =